Blev fotot inte riktigt som du önskade? Vill du ha Eiffeltornet i bakgrunden utan att behöva resa till Paris? Lösningen heter bildbehandling, och den låter dig göra nästan vad som helst: plocka bort störande detaljer eller ändra storlek på objekt i bilden, slå ihop flera bilder till en enda, eller bara lägga till text och effekter för att göra bilden lite mer spännande.

Det är lätt att tro att det skulle krävas stora summor för att investera i program som Photoshop för att kunna göra sådana avancerade saker, men så är det faktiskt inte. Det finns program som är gratis och ändå så kraftfulla att de kan hantera mycket av det som Photoshop klarar.

I den här skolan som sträcker sig över tre avsnitt lär vi dig hur du kan använda det kraftfulla bildbehandlingsprogrammet Krita, som du kan hämta gratis i Fördelszonen. Programmet påminner en hel del om Photoshop till både utseende och funktionalitet. I det här första avsnittet lär vi dig frilägga objekt och arbeta i olika lager.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.