Det kan dröja länge mellan bra porträttbilder. Ibland blundar personen på ett eller båda ögonen, ibland faller ljuset olyckligt. Det kan också vara så att bilden av motivet är ganska bra, men att det är något fel på bakgrunden.

Den kanske är distraherande med många detaljer eller skarpa färger, eller så är den helt enkelt för ful. En rörig bakgrund kan snabbt förstöra en bild som annars skulle kunna användas som CV-foto eller liknande, vilket är frustrerande.

Det kan ta timmar att ta bort eller justera bakgrunden i ett bildbehandlingsprogram och resultatet kanske ändå inte blir bra. Den typen av redigering kräver nämligen en hel del grafiskt kunnande.

Men kasta inte dina bilder: Det finns nämligen en gratis webbtjänst som tar bort även de mest komplicerade bakgrunder med ett enda musklick. Webbtjänsten heter Remove.bg och kan utan problem redigera bort bakgrunden på i stort sett alla tänkbara foton.

Du behöver bara öppna tjänsten i en webbläsare och ladda upp din bild. Då tar Remove.bg bort bakgrunden och lyfter fram bildens verkliga motiv. När bakgrunden är borttagen är det enkelt att hämta den nya bilden – utan bakgrund – till datorn och sedan använda den som bild i exempelvis ett CV.

Remove.bg fungerar ganska bra även om motivet inte är en människa. Om du till exempel ska sälja en begagnad mobil på internet kan tjänsten ta bort bakgrunden på en bild av telefonen, så att den framhävs på bästa möjliga sätt.

Lägg till en ny bakgrund

Efter att bakgrunden i en bild har tagits bort kan du skapa en ny bakgrund till motivet. Originalbakgrunden kan suddas ut eller bilden kan få en helt annan bakgrund. Remove.bg har en mängd bakgrunder som djungel, storstad och havsbotten som fritt kan användas som bakgrund, men egentligen kan vilken bild som helst användas.

Webbtjänsten ger dig nämligen även möjlighet att ladda upp en bild från datorn och använda den som ny bakgrund. Ladda upp en passande bild, och efter några sekunder är originalmotivet placerat på den nya bakgrunden.

Tjänsten är kostnadsfri och kräver ingen registrering. Allt görs på följande webbsida:

www.remove.bg

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.