De appar som är aktiva och används belastar i regel prestandan mer än appar som kör processer i bakgrunden. Med hjälp av appen Trepn Profiler går det att kontinuerligt mäta systembelastningen hos en enskild app. Det går även att starta en app och låta den jobba i bakgrunden, till exempel hämta en fil, medan mätningen pågår. På så sätt går det att jämföra appar och använda dem som belastar telefonen minst.

Android är ett bra och mångsidigt operativsystem som tillåter att man gör många avancerade saker med sin mobiltelefon. Det går till exempel att byta appar för att hantera startskärmen, skicka sms eller ringa telefonsamtal. Nackdelen med Android är att många appar tar sig stora friheter och startar processer i bakgrunden, vilket dränerar batteriet och gör telefonen långsam. Ofta behöver man inte ens själv installera några appar som gör telefonen seg, eftersom tillverkare gärna förinstallerar appar som kanske aldrig används. Dessa appar kallas för bloatware på engelska. Vissa av dessa oönskade appar kan avinstalleras som vilken annan app som helst, men det finns motsträviga appar som bara kan inaktiveras. Det innebär att de inte längre uppdateras och att de inte längre ligger i bakgrunden och tär på telefonens prestanda.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.