Vetenskapsmannen Albert Einstein ska ha sagt att ”Bara två saker är oändliga, universum och mänsklig dumhet, och jag är inte säker på det förstnämnda.” Citatets innebörd stod klart för mig när jag lämnade tältet en stjärnklar natt i de schweiziska bergen förra sommaren, och tittade upp mot mörkret ovanför mig.

För även om stjärnhimlen onekligen var vacker och universums obegripliga rikedom glittrade över mig, insåg jag att jag inte lyckades identifiera en enda av de tusentals himlakroppar som prydde himlavalvet. För mig var universum storslagenhet bara vita, namnlösa prickar.

Kan ha hittat Karlavagnen

Jag tycker att jag har läst ganska mycket om planeter, stjärnor, rymdresor, galaxer och teorin bakom dem. Trots det kunde jag inte översätta all min abstrakta kunskap till praktisk kunskap om de stjärnor och planeter som jag tittade upp mot. Till slut fick jag den briljanta idén att vända mig norrut, och där såg jag Polstjärnan, och strax efteråt kände jag också igen konturerna av de sju ljusstarka stjärnorna i Karlavagnen.

Det var i alla fall vad jag intalade mig själv. Men sedan var även min kunskap slut. ”Den som hade en riktig stjärnkarta”, var min sista tanke innan jag återvände till tältet.

Smart app visar stjärnhimlen

Det var däremot inte en stjärnkarta jag verkligen behövde, åtminstone inte i traditionell mening. Istället var det en app för mobilen. Nu har jag hittat det jag behövde, för det man verkligen vill ha är en osynlig hand som förser varje stjärna med en namnskylt. Och det är precis vad den kostnadsfria SkyView Lite-appen gör.

Det här oerhört smidiga verktyget, som fungerar med både Androidmobiler och iPhones, använder sig bland annat av mobilens digitala kompass och gyroskop. Det betyder att allt du behöver göra är att rikta mobilens kamera mot en stjärna för att få reda på vad den heter. Det här låter nästan för bra för att vara sant, men det enda du behöver göra är att trycka på stjärnan på skärmen, så ser du namn längst ner i fönstret. Det här är dock bara början på SkyView Lite:s storhet, för naturligtvis kan du också få en massa spännande fakta om stjärnor, planeter, galaxkluster och mycket mer.

För ett tag sedan publicerade vi en artikel om överraskande, roliga och spännande saker du kan göra med din mobil. Den är ju trots alls ett verkligt mirakelverktyg, men för att få ut mesta möjliga av den måste du känna till alla möjligheter. SkyView Lite är utan tvekan en av de appar som kommer att få dig att älska din mobil ännu mer.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.