Det är egentligen inte alls särskilt lätt att skapa en app från grunden, eftersom det kräver att man kan programmera och utveckla, och dessutom underhålla och anpassa appen till många olika enheter och operativsystem. Man måste även kunna säkerställa att den är säker så att inte användardata läcks.

Tänk om det fanns ett enklare sätt? En teknik som inte kräver någon doktorsgrad i datavetenskap och en mindre serverpark i källaren. Och det finns det faktiskt. Dessutom blir verktyget allt mer populär. Det kallas för ”no-code”, dvs. att programmera utan att koda. Det låter kanske konstigt, men faktum är att det utvecklas allt fler verktyg som gör det möjligt för personer som inte vet hur man kodar att skapa egna verktyg, program och hemsidor.

Antingen helt utan eller med så lite kodning som möjligt. Ett av dessa verktyg är Glide, som finns på internet. Med verktygets hjälp kan du skapa en helt egen app för Android och iOS – och det krävs faktiskt inte en enda rad kod. Det enda som krävs är mellan fem och trettio minuter, dvs. tiden det tar att lära känna verktyget. Sedan kan du skapa en uppsjö av användbara appar, till exempel en översikt över medlemmarna i en förening, en app för egna podcasts eller som i vår artikel en reseapp inför en resa till Stockholm.

Gör det så enkelt du vill

I vårt exempel i den här artikeln är avsikten att fylla i praktisk information om en resa tillsammans med handplockade sevärdheter och restauranger som användarna kan gå på upptäcktsfärd i.

Med Glide blir det precis så enkelt eller avancerat som du själv vill. Du kan skapa appen helt från grunden, vilket kräver att du håller tungan rätt i mun och kanske även tar hjälp av ett par YouTube-videor längs vägen. Eller så kan du använda de mallar som finns i verktyget för att blixtsnabbt snickra ihop din första app.

I det första avsnittet visar vi hur du kommer igång med att skapa en egen app. I nästa del, som kommer i nästa nummer av PC-tidningen, gör vi färdigt appen och visar hur du delar den med familj och vänner. Det enda du behöver för att komma igång är ett Google-konto. Om du inte redan har ett sådant kan du på adressen nedan se hur du skapar ett utan kostnad:

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.