Om du spelar in en video av en soluppgång tar det kanske en timme från det att kameran fångar in de första späda strålarna tills att den fulla morgonsolen svävar över horisonten. Soluppgångar är vackra ur naturens perspektiv, men det är nog få av oss som vill se hela scenen återgiven som film på en datorskärm. Men en sammanfattning på en minut? Det vill i alla fall jag se, och det är precis vad en timelapse-film kan leverera.

En timelapse, eller en intervallfotografering, producerar en sammanfattning av ett förlopp genom att länka samman en rad foton som har tagits med jämna mellanrum. Resultatet blir en kort video. Om du till exempel sätter hastigheten till 60 gånger tar en timmes soluppgångsvideo bara en minut när den spelas upp. Effekten är fortfarande vacker.

Bra planering hjälper

En soluppgång är bara ett av många fantastiska motiv för en timelapse. Ett annat bra motiv är att följa växter och blommor som växer långsamt. På det hela taget är det din egen fantasi och kreativitet som sätter gränserna.

Det grundläggande verktyget för att skapa timelapse-videor har du med stor säkerhet redan: en mobil med inbyggd kamera. Har du en sådan är du redan nästan färdig. Det viktigaste verktyget är en bra app som tar hänsyn till alla behov du har som timelapse-skapare. Det får du med gratisverktyget Open Camera, som erbjuder alla de inställningar som gör att du får en vacker film utan skakiga bilder och ojämn belysning. På de följande sidorna visar vi hur du använder appen på bästa sätt. Utrustning och planering är viktigt. Du har stor nytta av ett stativ, eftersom det är nära nog omöjligt att själv hålla mobilen stilla under en hel timmes timelapse. Ett annat problem är laddning.

Om inspelningen tar flera timmar är det bäst att ansluta laddkontakten till mobilen innan du sätter igång med inspelningarna. Open Camera kräver en hel del av mobilen och batteriet kan ta slut snabbt. Om du sätter i en laddare under inspelningen riskerar du att rubba mobilen, så att hela videon blir ett stort misslyckande. Open Camera fungerar på Androidmobiler. Om du har en iPhone finns det hjälp att få i slutet av artikeln.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.