Med Google Earth får du verkligen hela världen i din hand. Tack vare alla möjligheter som det ger kan det kännas överväldigande när det till exempel bara behövs ett klick och ett par sekunder för att resa ända från Egyptens pyramider till gångstigar i Central Park på Manhattan. Därför kan det också kännas lite oöverskådligt att lära sig använda alla verktyg som finns i Google Earth Pro till datorn.

Men hjälpen är nära: Här på redaktionen har vi nämligen grävt runt i programmet och hittat de bästa och de mest användbara funktionerna. De handlar inte enbart imponerande detaljer som är snygga att titta på, utan sådant som faktiskt också kan användas i ditt verkliga liv utanför datorskärmen.

Gör exakta mätningar

Ett bra exempel på användbarhet är möjligheten att snabbt mäta ett visst område i Google Earth Pro. Det är ett praktiskt verktyg som på nolltid gör det möjligt att mäta arealen på ett område som du själv definierar – till exempel din egen tomt. På så sätt kan du till exempel snabbt få en känsla av hur stor gräsmattan är när du ska beställa ny gräsmatta på rulle. Eller så kan du enkelt mäta ytan på den lokala badstranden. Vill du kolla hur långt det är runt sjön där ni brukar gå på söndagspromenad kan du enkelt göra det också.

Allt utan att resa dig från datorn för att hämta måttbandet eller tumstocken från verktygslådan och mäta verkligheten. Den typen av olika sätt att mäta är möjliga eftersom Google Earth idag, tack vare en omfattande katalog med satellitbilder, geografiska data och flygfoton, är ett extremt exakt verktyg. All denna information har Google spenderat mängder av tid och datorkraft på att pussla ihop till de kartor och 3D-modeller som Google Earth och Google Maps består av. Därför är det en ganska exakt återgivning av tomter, vägar, platser och byggnader som presenteras i programmet.

Flyg över landskap och städer

Dessa kartor och satellitbilder kan du framför allt njuta av i Google Earth Pro-versionen, som har fler verktyg än den vanliga Google Earth-versionen som du kan använda i webbläsaren. Därför kostade Google Earth Pro tidigare tusentals kronor om året i abonnemang, men Google har gjort programmet gratis att använda och som läsare av PC-tidningen kan du hämta den kompletta versionen av Google Earth Pro i Fördelszonen.

Programmet är imponerande när man börjar titta på de möjligheter som erbjuds. Det inkluderar till exempel möjligheten att spela in video. Med den funktionen kan du göra nästan naturtrogna överflygningar som ser ut som bilder tagna med drönare. Det beror på att Google Earth Pro är utrustat med realistiska 3D-modeller av byggnader, träd och landskap som liknar den äkta varan. I den här artikeln visar vi dig tre av de mest användbara och intressanta funktionerna som finns i Google Earth Pro.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.