I stort sett alla program och tjänster har nu för tiden en lång lista med villkor som du behöver acceptera för att kunna använda produkten. Dessa kan kallas tjänstevillkor, användaravtal, terms of service och mycket annat, men oavsett vad det kallas är innebörden alltid densamma. Det är en form av kontrakt som skyddar företaget bakom produkten så att deras upphovsrätt inte kränks, men som också kan innehålla friskrivningar om produkten inte fungerar som den ska. Det är också dessa villkor som berättar hur programmet eller tjänsten hanterar din personliga information och vad du som användare får göra.

Vi vill visa dig några av de vanligaste punkterna i de användaravtal som finns i program och tjänster. Även om själva texten kan skilja sig åt, finns det nämligen en del detaljer som förekommer överallt. Det kan exempelvis handla om vem som har de immateriella rättigheterna till produkten, men också dina rättigheter och skyldigheter för att du ska få använda produkten. Somliga företag har inkluderat speciella villkor som kanske borde få dig att tänka en extra gång innan du klickar på ”ja”. Vi har hittat några exempel från Windows 10, Facebook och Gmail som vi kommer att titta närmare på, så att du vet vad du troligtvis redan har accepterat med en klickning.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.