För inte alltför många år sedan fanns det vanligtvis två karaktärsdrag som definierade de flesta produkter för hemmet: form och funktion. Det var bara produkternas funktionalitet och design som avgjorde om de fick lov att bli en del av hemmet. På senare år har det däremot skett något av en revolution bland prylar för våra hem.

Det är till stor del en effekt av att vi är så uppkopplade via våra mobiler som ständigt följer med oss överallt. Numera räcker det ofta inte med den omedelbara funktionen och utseendet på våra produkter. De ska också ha ”smarta” egenskaper, så att de kan styras via mobilen och en internetanslutning.

Kräver anslutning till internet

För att exempelvis ett lås till ytterdörren ska kunna kallas ”smart” eller ”intelligent” måste det kunna styras via en app på mobilen. I praktiken krävs det antingen att själva enheten är ansluten till hemmets trådlösa nätverk eller att den kommunicerar med en gateway som i sin tur är ansluten till internet via hemmets router.

Dörrlåset eller andra produkter skickar då data till en server hos tillverkaren, så att deras app kan hämta data till din mobil. Det smidiga med Smart Homeutrustning är att kommunikationen går åt bägge håll så att du inte bara kan se information och mätningar, utan även aktivera olika funktioner hemma när du är bortrest.

Allt är inte lika smart

De nya möjligheterna ger massor av funktioner som kan vara till nytta för de flesta, men det finns faktiskt även utrustning där smarta funktioner är överflödiga eller krånglar till saker och ting. Så kan det till exempel vara med de förhållandevis dyra vitvaror som kommunicerar med en app. När man ändå måste fylla tvättmaskinen eller torktumlaren är det också mest praktiskt att också starta maskinen eller ställa in en tid då den ska starta senare. Här är det med andra ord inte nödvändigt att dessutom kunna starta vitvarorna från mobilen.

Omvänt finns det annan utrustning där smarta funktioner är uppenbara förbättringar av utrustningens sätt att fungera, eftersom de på olika sätt skapar möjligheter att göra saker man tidigare bara kunde drömma om. Så är det till exempel med dörrklockor med inbyggd videokamera, så att man kan sitta i soffan och se på mobilen vem som ringer på dörren. Det är en funktion som många av oss har drömt om i årtionden.

Här är våra nio favoriter

Vi som arbetar här på PC-tidningens redaktion testar löpande olika Smart Home-prylar, som vi sedan skriver om i testsektionen och i våra artiklar. Det största erkännande testade produkter kan få är när vi sedan själva går ut och investerar i produkterna för att använda dem hemma. Därför kan du i den här artikeln läsa om nio smarta prylar, som vi journalister själva äger och använder i våra egna hem och gillar allra mest.

Det behöver inte nödvändigtvis vara för att ett visst märke eller en viss modell är särskilt bra. I stället handlar det i högre grad om att den ökade funktionaliteten bidrar till att göra vardagen både enklare och smartare. Då är det mindre viktigt om det står Arlo, Nest eller Ring på sidan av apparaten, om de fungerar som vi vill och har nytta av. Läs själv våra erfarenheter av det smarta hemmet på de följande sidorna.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.