Att inreda ett smart hem är inte den enklaste uppgiften man kan ta sig an i världen. Det är nämligen inte givet att de intelligenta lamporna, robotdammsugaren och internetanslutna tvättmaskinen kan kommunicera med varandra för att de är intelligenta, det vill säga anslutna till nätet och vanligtvis kan styras med hjälp av en app. Därför har det ofta varit så att du tvingats välja en plattform när du skulle göra ditt hem intelligent.

Det kunde exempelvis vara Google Home, Apple HomeKit eller Samsung Smart- Things. Efter det blev du mer eller mindre bunden till produkter som stöder den aktuella standarden. Det har varit krångligt för dig som konsument, men bra för tillverkarna. De kunde nämligen hålla kunderna i ett stadigt grepp, eftersom det fanns en risk att produkter som kom från olika tillverkare – och i teorin skulle samarbeta utmärkt – i praktiken inte pratade särskilt bra med varandra.

Det blir det ändring på nu. Flera storföretag inklusive Google, Amazon och Apple har gått samman för att få alla elektroniska prylar i moderna smarta hem att förstå varandra. Det vill man åstadkomma med den nya standarden Matter, som ska sätta stopp för förvirringen med en mängd olika system som inte klarar av att kommunicera sinsemellan.

Google Home eller HomeKit?

Idag har många smart hem-produkter egna appar eller så kan de enbart kommunicera med en gemensam teknik som Google Home eller Apple Home Kit. Här ska Matter fungera som ett samlande paraply. Matter är enkelt uttryckt en standard som ska få alla smart hem-enheter att förstå varandra. Från början hette projektet CHIP (Connected Home over IP).

Resultatet ska bli att du kan köpa till exempel den smarta belysning du föredrar, utan att behöva oroa dig för om den kommer att kunna prata med den digitala assistent du har hemma. Det kommer inte att finnas någon samlande app för Matter och den får inte heller någon egen digital assistent. I stället ska standarden se till att alla enheter kan ansluta till varandra via Bluetooth eller Wi-Fi.

Det ska du titta efter

När det gäller konsumentfördelar med Matter kan de delas upp i två delar: befintlig utrustning och utrustning du ska köpa senare. Låt oss börja med den sistnämnda. Om du vill se till att framtidssäkra prylar som termostater, kameror eller en brygga ska du titta efter Matter-standarden när du står i butiken.

Känner du dig osäker, fråga expediten om den aktuella produkten har stöd för Matter. På så sätt säkerställer du att produkten fungerar med Matter-standarden och därmed kan kopplas till mycket mer utrustning. Omkring 130 produkter är redan redo att använda Matter och nyligen kom IKEA med en ny hubb eller styrcentral för det smarta hemmet, Dirigera Smart Hub, som stöder Matter.

Kontrollera din utrustning här

När man ser till befintliga utrustning blir det en aning krångligare. En del utrustning som redan har släppts kommer nämligen att uppdateras, så att den börjar fungera med Matterstandarden. Det gäller till exempel 2:a generationens Google Nest Hub, Nest Audio och Nest Mini, vilka är intelligenta högtalare med Google Assistent. Även Philips Hue Bridge har blivit uppdaterad och stöder därmed Matter, liksom Apples HomePod mini och HomePod som stöder den nya standarden. Med hjälp av Google kan du själv undersöka om dina enheter stöds av den nya standarden.

På hemsidan nedan kan du alltid se vilka produkter som stöder Matter.

www.pctidningen.se/matter-devices

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.