Smartklockor har en tendens att se likadana ut på utsidan, men låt dig inte luras. Det är nämligen väldigt stor skillnad på vad dessa avancerade klockor kan åstadkomma, och inte minst vad de kostar. Vilken smartklocka du ska köpa beror till stor del på vilken mobil du tänker använda klockan med.

Apple Watch kan till exempel bara användas tillsammans med en iPhone, vilket betyder att alla Android-användare behöver hitta något annat. Du måste också bestämma dig hur du har tänkt att använda klockan. En del är främst komplement till mobilen som gör det möjligt att skicka SMS och ta emot samtal på klockan utan att krångla med mobilen.

Andra klockor är gjorda för att vara hälsomätare som håller ett öga på exempelvis puls, dina dagliga steg och syremättnaden i blodet. Tänk också på att batteritiden på en smartklocka inte är som i en vanlig klocka, som du i regel kan ha flera år utan att behöva oroa dig för att byta batteri. Smartklockorna som är bäst på att hålla ström kan köras upp till ett par veckor på en enda laddning. De mest extrema modellerna kan bara köras ett dygn på en laddning. Efter att ha gått runt med de sex olika smartklockorna i det här testet är det vår erfarenhet att man väldigt snabbt tröttnar på att behöva ladda klockan varje dag.

Den goda nyheten är dock att de flesta av klockorna är lätta att ladda. Ofta behöver du bara klicka fast en magnetisk laddare på klockans baksida, men det krävs ändå att du laddar den titt som tätt.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.