I år hade det blivit min tur att anordna den stora, årliga släktfesten. Det betyder att släktingar från hela landet ska träffas, umgås och delta i en rad aktiviteter. Det innebär självklart också en del logistik: kontaktinformation, vägbeskrivningar, bilder, menyer till middagar och en mängd annan information som ska kommuniceras till en massa människor.

Den lösning jag fastnade för var en enkel och överskådlig hemsida med information som deltagarna skulle ha nytta av. Den hemsidan tog ungefär en timme att skapa. Den blev en stor succé bland familjemedlemmar i alla åldrar då det var ett enkelt, snabbt och överskådligt sätt att hitta all information på ett enda ställe istället för att spridas ut över Messenger-meddelanden, e-post och telefonsamtal.

Hemsidan för släktfesten visar två viktiga punkter om hemsidor: Den första är att det inte behöver ta lång tid att skapa en hemsida. Det kan göras på fem minuter, men du kan också lägga ner lite mer tid på den. Jag lade ner en timme på min hemsida och fick ett bra resultat. Tidigare kunde det ta både dagar och veckor att skapa en bra hemsida. Den andra poängen är att en hemsida inte behöver vara ett stort och praktfullt mästerverk.

Den ska bara innehålla den information som besökarna vill ha och behöver. I det här fallet information om festen, till exempel tidpunkt, plats, vad de behöver ta med, priser och så vidare.

Ha ett tydligt syfte

Men en hemsida kan också vara så väldigt mycket mer. Det kan vara en samling med familjens önskelistor så att de enkelt kan delas med familj och vänner, istället för att alla ska behöva skicka mejl eller andra typer av meddelanden fram och tillbaka. På så sätt kan önskelistan uppdateras löpande varje år i takt med att de olika önskemålen uppfylls. Webbplatsen kan vara lika enkel eller så komplicerad som man önskar sig.

Du kan till exempel själv välja om det ska finnas bilder på de saker som står på önskelistan, eller om det kanske också ska finnas länkar till platser där man kan köpa presenterna. Eller så kan önskelistan helt enkelt innehålla bara text. En hemsida behöver alltså inte vara något stort och komplext. Du kan också avfärda tanken på att du bara kan ha en enda hemsida.

Med Google Sites är det så enkelt att skapa en hemsida att du på kort tid kan skapa flera stycken. En med familjens olika önskelistor, en med information om den årliga familjefesten, en hemsida med bilder från familjens fotoalbum och en hemsida för din förening. Möjligheterna är många, men det grundläggande behovet är detsamma: Du har innehåll – antingen text, bilder, video eller liknande – som du gärna vill dela med dig av. Helst på en sluten plattform som du själv kan kontrollera. Den möjligheten får du med Google Sites. Det viktiga är att hemsidan har ett tydligt syfte.

I den här artikeln ger vi dig verktygen för att komma igång med att använda Google Sites och skapa en egen hemsida. Vad din hemsida eller dina hemsidor ska handla om, det är helt upp till dig. I första avsnittet visar vi hur du skapar en hemsida och börjar lägga till text och bilder. I de efterföljande avsnitten kan du läsa om hur du infogar olika typer av innehåll, ändrar utseendet, och slutligen hur du delar din hemsida.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.