När du använder ditt eget Wi-Finätverk hemma har du säkert en god uppfattning om vem som tittar – du själv. I viss mån kan även internetleverantör titta i form av loggfiler, som lagras om polisen eller någon annan myndighet skulle behöva begära ut den informationen. Om du däremot befinner dig på något annat nätverk, till exempel ett hotell, ett bibliotek, en flygplats, en restaurang eller ett konditori, då blir situationen plötsligt annorlunda och mer komplicerad.

Frågan om vem som kan tänkas följa dina rörelser blir mycket svårare att besvara. Anledningen är att många fler personer potentiellt kan följa vad du gör. Om du är ansluten till ett Wi-Finätverk som ägs av ett företag, en institution eller en privatperson kan nätverksägaren i vissa fall övervaka din internettrafik. Det innebär att de kan se vilka webbplatser du besöker, vilka data du överför, när du överför dem och till vem. En bra tumregel är faktiskt att tänka sig att någon annan tittar över axeln på dig när du är på ett Wi-Fi-nätverk som inte är ditt eget.

Ny webbläsare håller dig dold

Det är därför en bra idé att vidta en del försiktighetsåtgärder när du har kopplat upp dig mot ett nätverk som inte är ditt eget. Ett sätt att göra detta är naturligtvis att begränsa sig och inte göra någonting som involverar lösenord och användarnamn som potentiellt kan missbrukas, men en annan lösning är att använda en så kallad VPN-anslutning.

Med en VPN-anslutning, där VPN är en förkortning för ”virtuellt privat nätverk”, krypteras all din internettrafik så att ingen annan kan se vad du gör när du är uppkopplad mot nätet. Det här är mycket användbart, framför allt när du är uppkopplad mot ett offentligt nätverk där obehöriga kan övervaka din aktivitet men du vill vara säker på att din information och vad du gör inte snappas upp. Ett enkelt sätt att använda VPN är med nya webbläsaren Dezor som vi har hittat.

Den är inte lika avancerad och funktionsspäckad som Chrome, Edge och Firefox – i själva verket är den väldigt enkel och okomplicerad. Den har emellertid två riktigt bra funktioner som gör den till ett utmärkt komplement till din vanliga webbläsare. Den har nämligen inbyggd VPN och annonsblockering, så att du kan hålla din information privat när du inte befinner dig på ditt hemma- WiFi. Dezor är ett bra alternativ till din vanliga webbläsare eftersom den håller din surfning privat.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.