Är du en sån som använder Chrome? Googles webbläsare dominerar och har nästan skjutit konkurrenterna i sank det senaste decenniet. Eller kanske Edge? Microsofts återuppstådda webbläsare, som nu finns i en från grunden nygjord och modern version som på allvar har tagit upp kampen mot Chromes dominans.

Kanske hör du till den minoritet som svär trohet till Firefox? Den robusta webbläsaren med stort fokus på webbläsartillägg och privatliv. Oavsett vilken du använder vet du säkert vilka problem som kan uppstå med dem. Ta till exempel ett fenomen som du garanterat har råkat ut för: hemsidor som inte läses in ordentligt. Även i de bästa webbläsare kan det hända att det plötsligt dyker upp felmeddelanden när du försöker öppna en sida som i vanliga fall fungerar problemfritt. Ibland laddas bara delar av sidan.

Om det vill sig riktigt illa visas bara ett stort blankt fält där det egentligen borde finnas en massa relevant innehåll. Ett annat webbläsarproblem är att startsidan eller sökmotorn plötsligt lever sitt eget liv. Sådana problem beror ofta på webbläsartillägg, men det kan också finnas andra orsaker. Om du har ändrat tillbaka sökmotorn till Google flera gånger men den ändå växlar tillbaka till något annat, är det en stark indikation på att webbläsaren behöver repareras. Som tur är kan alla populära webbläsare återställas, vilket innebär att alla inställningar återställs till sina ursprungsvärden.

En återställning av Chrome innebär till exempel att Google blir standardsökmotor. Du kan jämföra det med att installera webbläsaren för första gången. Det går bara mycket, mycket snabbare.

Du behåller bokmärkena

En återställning låter ganska brutalt. Observera att du varken förlorar dina sparade lösenord eller bokmärken. Surfhistoriken påverkas inte heller. Just därför är en återställning ett bra och effektivt verktyg att använda, och bättre än att installera om hela webbläsaren. Efter återställningen kan du snabbt fortsätta arbeta utan att uppleva problemen som du kämpade med före reparationen.

En återställning påverkar följande element hos de olika webbläsarna:

 • Sökmotorn byter till standardsökmotorn (med andra ord Bing i Microsoft Edge, och Googles sökmotor i Firefox och Chrome).
 • Startsidan återgår till respektive webbläsares fasta välkomstfönster.
 • Innehållet återställs. Det innebär till exempel att sidor som har fått behörighet att använda kameran eller skicka meddelanden får det tillståndet återkallat.
 • Webbläsartillägg inaktiveras (men avinstalleras inte).
 • Cookies tas bort.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
 • Som prenumerant får du:
 • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
 • Steg för steg-guider på svenska
 • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
 • Tester av nya produkter
 • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
 • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.