För en tid sedan skrev vi om den ljusa framtiden utan lösenord eftersom bland andra Google, Microsoft och Apple kommer att ersätta lösenord med så kallade åtkomstnycklar. Det är dock ännu inte ett alternativ när du loggar in på många webbplatser eller andra onlinetjänster. Här måste du fortfarande ange ett användarnamn, som ofta är din e-postadress, och sedan naturligtvis ett lösenord.

Mycket enklare inloggning

Om du är som de flesta människor kan du inte minnas vilka lösenord du har använt för olika webbplatser och tjänster, och därför är det praktiskt att vanliga webbläsare som Edge, Firefox, Opera och Chrome diskret frågar om du vill att den ska spara lösenordet åt dig. Om du svarar ja kan du, nästa gång du besöker samma webbplats, placera muspekaren i fältet för lösenord så kommer webbläsaren automatiskt att infoga ditt lösenord åt dig.

De användarnamn och lösenord som webbläsaren har sparat åt dig kan du alltid hitta i webbläsarens inställningar om du till exempel behöver använda lösenordet på en annan dator.

Spara en kopia av alla lösenord

Du kan också välja att spara en fullständig säkerhetskopia av alla dina användarnamn och lösenord som du har sparat i dina installerade webbläsare. Det alternativet är tillgängligt om du använder SterJo Browser Passwords från vår webbplats. Programmet skannar automatiskt inställningarna från alla vanliga webbläsare som är installerade på datorn och visar dem i en lång lista.

Härifrån kan du enkelt markera och kopiera enskilda lösenord när du behöver dem, men det går också att spara hela listan med lösenord i ett dokument på datorn. Om du föredrar att ha dina lösenord på papper i ditt kassaskåp går det givetvis att skriva ut dokumentet, men om du sparar det som en fil på datorn rekommenderar vi att du låser den med ett lösenord.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.