Kommer du ihåg när du regelbundet behövde spara en säkerhetskopia av Internet Explorers lista med alla dina bokmärken till favoritwebbplatser? För inte speciellt länge sedan var webbläsarna utformade på ett sådant sätt att alla personliga inställningar, sparade webbadresser och inmatad adressinformation bara lagrades lokalt på datorn. Därmed kunde du förlora allt om Windows kraschade eller datorn gick sönder.

Tillgång till allt överallt

Webbläsarna har dock utvecklats och blivit mycket smartare. De flesta kan lagra dina olika uppgifter på ditt onlinekonto, så att du inte riskerar att förlora något ens om datorn eller hårddisken kraschar. Det är naturligtvis en uppenbar fördel att alltid få en uppdaterad säkerhetskopia av din information i och med att den också lagras på ditt onlinekonto, men att logga in har faktiskt flera andra fördelar:

Du kan exempelvis använda samma webbläsare på mobilen som på datorn, och på så sätt komma åt dina bokmärken på båda enheterna. Detta är mycket användbart om du till exempel sparat vägbeskrivningar på datorn och vill komma åt dem på mobilen.

Det går även att dela sparad information mellan flera datorer om du äger mer än en dator. På så sätt slipper du spara samma information flera gånger, och du får enkel åtkomst till samma bokmärken på alla dina enheter oavsett om det handlar om datorer eller mobiler.

Fungerar bäst i Edge och Chrome

Det är tekniskt möjligt att skapa och använda ett konto i de flesta vanliga webbläsare, men det är stor skillnad på hur många alternativ som erbjuds i samband med en inloggning i de olika programmen. I Firefox kan du till exempel bara synkronisera lösenord, medan du i Opera kan dela både bokmärken och historik mellan flera datorer eller mobiler. Det är Microsoft som ligger bakom webbläsaren Edge, så här loggar du in i webbläsaren med ditt vanliga Microsoft-konto.

Det ger dig många fler och omfattande funktioner som tillgång till lösenord, öppna flikar, bokmärken, information som sparats i formulär, adresser och information om lagrade betalkort. I Chrome, som tillhandahålls av Google, kan du synkronisera lika många olika typer av information som i Edge, och all information lagras i ditt Google-konto. Du har med andra ord betydligt bättre möjligheter att synkronisera dina sparade data med Edge eller Chrome.

I den här artikeln visar vi hur du loggar in och sedan synkroniserar i Chrome, eftersom Chrome är installerad på de flesta datorer och har fler användare än Edge och de andra webbläsarna. Om du föredrar Edge är processen i stort sett identisk eftersom både Edge och Chrome bygger på samma underliggande motor.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.