Det var en gång en enkel tid då webbläsare bara var verktyg för att söka efter information på olika webbsidor. Ingen visste vem du var och det gick att fritt söka efter produkter utan att bli bombarderad med reklam för den produkten i månader efteråt. Men verkligheten är en helt annan idag, då vi delar med oss av mängder med information om oss själva och våra sökvanor till så kallade big techföretag som Google och Microsoft.

Varje gång vi öppnar Google Chrome eller Microsoft Edge och beger oss till internets avkrokar, delar vi med oss av all information om vad vi gör på internet. Internethistoriken registreras och sparas, och i en del fall säljs den vidare till tredje part, som på längre sikt kan dra nytta av vår information för marknadsföring. Det kan vara en obehaglig tanke att företag vet vad vi gör på internet och därmed vad vi är intresserade av.

Dessutom kan det vara irriterande att informationen riskerar att hamna i andras händer, då informationen som har samlats in och sammanställts bland annat innebär att vi exponeras för reklam och rekommendationer som baserar sig på vårt surfande och tidigare sökningar på nätet. Det behöver inte vara speciellt svårt att slippa känna frustration och oro kring datahanteringen tack vare en ny webbläsare. Webbläsaren, som har fått det musikaliska namnet Vivaldi, värnar nämligen om din integritet så att du inte delar med dig av allt du gör på internet.

Undvik att bli spårad

I grunden fungerar webbläsaren Vivaldi som Google Chrome och Microsoft Edge, då den baserar sig på samma programkod som Microsoft och Google också använder. Vivaldiwebbläsaren skiljer sig dock från de två populära webbläsarna när det gäller att skydda användarens privatliv.

Vivaldi har nämligen ingen tillgång till data om vad du gör på internet. I stället krypteras informationen eller lagras lokalt på datorn. Du kan dessutom undvika att bli spårad genom att blockera tredjepartscookies eller enbart acceptera cookies medan du befinner dig på en viss hemsida. Tycker du att reklam är irriterande kan Vivaldis inbyggda verktyg blockera den så att du kan surfa privat och säkert utan att bli störd av annonser.

Slutligen skyddar Vivaldi dig som användare mot nätfiske på bluffwebbplatser och mot skadliga annonser som kan innehålla länkar till olika typer av farlig eller otrevlig programvara. Vivaldi-webbläsaren är därmed en av de säkraste webbläsarna just nu, och du kan hämta den utan kostnad i Fördelszonen. När webbläsaren har installerats kan den anpassas så att den passar dina behov perfekt, och sedan kan du räkna med att din integritet är skyddad.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.