De stör arbetet, skapar oreda i dina rutiner och får datorn att bete sig i högsta grad underligt. Därför är de kanske det som är mest irriterande med att använda datorn: programmen som inte kan låta datorn vara i fred, utan installerar både onödiga och oönskade extraprogram. De ändrar dina standardinställningar, lägger till ikoner på skrivbordet eller installerar olika webbläsartillägg utan att du har bett om det.

De flesta program är skapade helt enligt regelboken och kan installeras utan några som helst problem. Näst intill alla datoranvändare har dock någon gång upplevt att ett program inte bara installerar sig själv, utan också – till synes oombett – lägger till ett annat program, extraverktyg eller en funktion som på ett eller annat sätt krånglar till saker och ting. Det gäller framför allt i webbläsaren, där oönskade tillägg kan vända upp och ner på din digitala vardag.

Smyger in expansioner

Som en extra störande faktor kan de oönskade programmen och verktygen dessutom allt som oftast vara ganska svåra att undvika. Det gäller att vara väldigt uppmärksam under precis hela installationsprocessen och till exempel avmarkera några av de många bockar som ska tas bort eller sättas dit längs vägen.

Men varför gör tillverkarna så här? I grund och botten handlar det som så ofta annars om kronor och ören, det vill säga utvecklarnas önskan om att tjäna mer pengar. Det vill kanske till exempel locka dig att investera i ett av deras betalprogram, få större reklamintäkter eller helt enkelt öka antalet nedladdningar av deras produkter så att de därmed framstår som mer populära. Denna något tveksamma affärsmodell används inte enbart av små utvecklare som vill bli större. Faktum är att även tillverkare av antivirusprogram kan försöka smyga in extraverktyg.

Även om det i sig är för ett behjärtansvärt syfte – att ytterligare förstärka säkerheten på datorn – är det verkligt irriterande när antivirusprogrammets egen sökmotor plötsligt tar över herraväldet över en annars välfungerande webbläsare.

Få tillbaka dina inställningar

De ovälkomna extra verktygen dyker ofta upp i form av sökmotorer eller tillägg som lägger sig i webbläsaren. Det gäller inte minst Microsoft Edge och Google Chrome, där tillägg är väldigt utbredda. Här tar tilläggen över de inställningar som du själv har valt och är van vid att arbeta med.

Exempelvis kan Google, som i vårt exempel, väljas bort som standardsökmotor i Chrome bara för att du missade en bock vid installationen av ett antivirusprogram, och då är internetsökningen helt annorlunda. Eller så kanske ett program till och med väljer att installera tillverkarens egen webbläsare som tar över rollen som standardwebbläsare i Windows. Det är självklart frustrerande, men du kan relativt enkelt få tillbaka dina inställningar och program som du vill ha dem.

Du behöver nämligen inte lägga mer än ett par minuter på att bli av med de störande extraprogram och därmed få tillbaka dina standardinställningar i Windows, Chrome och Edge, så att de är precis som de var innan ett program förändrade allt. Det enda som krävs är att du vet hur man gör, och det visar vi på de följande sidorna.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.