När Windows 10 lanserades för fem år sedan fick vi också en helt ny webbläsare som ersatte trotjänaren Internet Explorer. Webbläsaren Edge skulle ge Microsoft en webbläsare i världsklass, men Edge blev aldrig någon succé. Det berodde bland annat på att det inte fanns så många tillägg till Edge som det gjorde till Chrome och Firefox.

Nu har Microsoft gjort om Edge från grunden. Det rör sig i själva verket om ett helt nytt program, som dock fortfarande heter Edge.

Microsoft ville börja om från början och har därför skrivit ett helt nytt program. Nya Edge bygger på samma programkod som Chrome, något som bland annat innebär att de tusentals tillägg som finns till Chrome också fungerar i nya Edge. Med hjälp av dem kan webbläsaren byggas ut med ett otal extrafunktioner som underlättar i olika sammanhang. Nya Edge är dock inte en klon av Chrome, utan en webbläsare med egen särart.

Nya Edge bjuder till exempel på bättre sekretessinställningar än andra webbläsare och det går att skapa användarprofiler för alla i familjen, så att alla får sin egen webbläsare trots att de kör samma program med exempelvis egna bokmärken och sparade inloggningar. Samtidigt är Edge avskalad och snabbare än den äldre utgåvan.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.