Det är i stort sett omöjligt att slippa undan IT-jätten Google, som idag är långt mer än bara en sökmotor. Även om du inte söker med hjälp av Google spårar företaget ändå ditt beteende när du besöker helt vanliga hemsidor, eftersom Google ofta används som marknadsföringskanal av butiker, medier, webbtjänster och andra hemsidor.

I vissa fall är Googles nyfikenhet till nytta för dig.

Det är till exempel praktiskt att Google Maps kan se var du befinner dig när du vill ta dig från A till B, och att du slipper reklam för damkläder om du själv går i herrkläder. Använder du webbläsaren Chrome, som också tillhandahålls av Google, är det naturligtvis ännu enklare för företaget att hålla koll på vad du gör på nätet – och kanske använder du även webbläsarens möjlighet att spara dina lösenord, namn och adress så att du inte behöver mata in uppgifterna varje gång du besöker exempelvis en webbutik.

Du blir förföljd från sida till sida

På datorns hårddisk sparar Google hela tiden små cookies eller webbkakor – små textfiler med information om allt du gör, tittar på eller köper i olika nätbutiker. Uppgifterna registreras av Google, som sedan kan följa dig vidare in på exempelvis Facebook eller någon annan hemsida för att visa dig annonser för liknande produkter eller bara lära sig mer om dig.

Den information som Google lagrar på din dator kan du emellertid nu ta bort med ett kraftfullt verktyg: Abelssoft GClean, som vanligtvis kostar 150 kronor, kan du som läser PC-tidningen hämta kostnadsfritt i Fördelszonen. Programmet är så effektivt – och dåligt för Googles verksamhet – att Google faktiskt har försökt tvinga programmets utvecklare Abelssoft att stänga ner det. Ärendet slutade dock med att Abelssoft gjorde en kompromiss med Google och döpte om verktyget från GoogleClean till GClean. Även om det kanske inte är lika tydligt vad programmet gör, är effektiviteten densamma.

Med programmets hjälp kan du snabbt rensa hårddisken från Googles data från alla dina webbläsare och från de Google-program som du eventuellt har installerat på datorn. Du väljer själv om du exempelvis vill behålla sparade lösenord. Samtidigt har GClean en funktion som gör att du i framtiden kan se om Google sparar nya filer på din dator. Om detta inträffar kommer de att tas bort omedelbart.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.