Du kanske tror att det bara är din webbläsare som är ansluten till internet när du öppnar en hemsida, men så är det inte alls. Så snart du har startat datorn och Windows har laddat börjar en rad olika program koppla upp sig mot internet för att skicka och ta emot information.

Tidigare har det varit näst intill omöjligt att få en överblick över vilka program och tjänster på datorn som använder din internetuppkoppling, men det nya programmet GlassWire, som finns i Fördelszonen, för en komplett sammanställning av all nätverksaktivitet i datorn. Programmet visar en snygg graf över all information som datorn skickar och tar emot, och när du klickar på punkterna visas vilka program som har skickat och tagit emot information vid specifika tidpunkter. Det går till och med att se vilka servrar på internet som de har kommunicerat med och på vilket sätt – alltså om det handlar om surfande, e-post från din e-postserver eller ftp-trafik.

GlassWire ger även en bra indikation på vad du använder internet till över tid. Programmet kan visa internettrafik en hel månad tillbaka, så att du snabbt kan se när datatrafiken var som störst. Vanligtvis är det Windows inbyggda uppdateringstjänst och webbläsare som står för lejonparten av informationen som du använder på internet, men om GlassWire avslöjar andra program kan du ta reda på vilka det är och avinstallera dem via Windows Kontrollpanel om du av någon anledning behöver dra ner på din internettrafik eller stoppa något program.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.