Det är ganska lustigt hur den bästa lösningen på exakt samma problem förändras med tiden. Ta till exempel utmaningen att föra över stora filer från en dator till en annan. Det har varit ett problem för datoranvändare i årtionden. Förr i tiden, före internet, flyttades filer antingen på disketter eller på CD- och DVD-skivor. Senare användes en mer komplicerad lösning med så kallade FTP-servrar, som fick agera som en länk för överföringar mellan datorer, vilket krävde specialprogram som ofta var komplicerade att använda.

FTP-servrar var faktiskt den vanliga lösningen långt in på vårt millennium. Alternativt kunde filer flyttas med hjälp av ett USB-minne, men det krävde förstås att datorerna befann sig geografiskt i närheten av varandra. Att skicka filer med mejl har också varit ett alternativ, men det finns ofta en gräns på mellan 10 och 25 megabyte per mejl för att överföra filer på detta sätt.

Ingen övre gräns för filstorlek

Under det senaste decenniet har en helt annan lösning dominerat: webbplatsöverföringar. Med kraftigt ökade bredbandshastigheter i vanliga hem har internetöverföringar logiskt nog blivit den enklaste metoden. Den mest populära tjänsten heter WeTransfer, och vi har skrivit om den tidigare. Men det finns en ännu bättre lösning. Den heter Smash, och vi rekommenderar den varmt.

Medan WeTransfer har en gräns på två gigabyte per överföring innan du måste betala, finns det ingen gräns alls för hur många och hur stora filer du kan skicka med Smash. Själva överföringen kan dock gå långsamt om du har mer än två gigabyte filer eftersom du måste vänta i en kö efter dem som har betalat för tjänsten. Det är dock ovanligt att så många stora filer måste skickas, och överföringen från dator till dator går normalt på några minuter. Naturligtvis kan du utnyttja Smash för att skicka filer av alla storlekar både till dig själv och till andra efter behov, och tjänsten finns tillgängligt direkt i din webbläsare.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.