Det är svårt att föreställa sig en värld utan Googles sökmotor. Hur skulle man annars veta när Konstantinopel bytte namn till Istanbul, eller hitta återförsäljaren med rätt Fender-gitarr? Google är på väldigt många sätt ett oumbärligt verktyg, men medaljen har också en baksida.

Google är som ett gigantiskt allvetande lexikon och det gäller tyvärr också kunskaper om dig som privatperson. Om du skriver in ditt fullständiga namn inom citationstecken i sökfältet kan det nämligen dyka upp en del obehagliga överraskningar. Google kanske visar något från ditt förflutna som du inte är stolt över, kanske ligger din adress, ditt personnummer och gamla foton på offentliga webbplatser, eller så kanske ditt namn till och med utnyttjas av bedragare.

För undertecknad journalist visade sökresultaten för ”Martin Lorentsen” bland annat mitt telefonnummer och min adress ... och jag vill egentligen själv ha kontroll över vem jag delar den typen av personlig information med. Hjälpen är dock överraskande nära: EU-domstolen har fastställt att alla EU-medborgare har rätt att tas bort från Googles sökresultat.

Du har rätt att bli glömd

Redan år 2014 beslutade nämligen EU-domstolen att den europeiska dataskyddslagstiftningen ger varje enskild invånare inom den Europeisk Unionen rätten att bli borttagen från sökningar som handlar om ditt namn på exempelvis Google. Den lagen fick namnet ”Right to be forgotten” som översatt till svenska heter ”Rätten att bli bortglömd”. Därför har Google utvecklat ett litet enkelt men effektivt verktyg som gör det möjligt för alla invånare i EU att begära att bli borttagen från sökresultaten.

Verktyget består av ett formulär som du ska fylla i med information om vad som konkret ska raderas från Google. Där markerar du vad för innehåll det gäller och klistrar in adressen till den webbplats som visar informationen. Dessutom blir du ombedd att förklara varför innehållet bör raderas, och ge Google ditt fullständiga namn samt kontaktuppgifter. Det går även att bifoga skärmbilder som dokumentation som kan göra det lättare för Google att hantera ärendet.

Du kan också begära en radering å någon annans vägnar, som kanske inte själv kan få Google att glömma bort honom eller henne. När Google har fått en förfrågan om att radera sökresultaten kan det ta upp till ett par veckor innan du får svar på om Google har godkänt förfrågan eller inte. Mejlet kommer till den e-postadress du angav i formuläret. Här framgår också hur länge det tar innan sökresultatet raderas.

Syns fortfarande på andra platser

Google är världens största sökmotor, men långt ifrån den enda. Även om Google tar bort ett sökresultat kan innehållet fortfarande finnas i andra sökmotorer som Bing och Yahoo. Det är ännu viktigare att känna till att informationen fortfarande finns kvar på den hemsida som från början lade ut innehållet.

Det innebär att de som besöker hemsidan (till exempel en nyhetssida eller föreningssida) fortfarande kommer att kunna se informationen även om Google inte längre skickar dit folk. Om du vill att informationen ska tas bort helt från nätet ska du därför kontakta den som äger webbplatsen och be att få innehållet raderat helt och hållet.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.