Jag kan knappt tänka mig ett liv utan karttjänsten Google Maps. När jag börjar installera en ny mobil är det den allra första app jag hämtar. Det är inte bara ett utmärkt navigationsverktyg, utan ett ymnighetshorn av information som gör det enkelt att ta sig igenom vardagen. Hur ska jag till exempel veta var närmaste fik, den bästa pizzerian eller det lokala postkontoret ligger i en främmande stad?

Google Maps är primärt en utmärkt vägvisare och nästan livsnödvändig följeslagare, oavsett om du använder bil eller cykel eller går på promenad. En traditionell bil-GPS kan som regel också klara uppgiften på vägarna, men bortsett från att vara dyrare än Google Maps är den ofta begränsad till att bara visa vägen. Google Maps är helt gratis till både mobilen och datorn och hjälper bland annat till med att hitta i kollektivtrafiken. Den är dessutom enkel att använda och Google Maps-appen uppdateras kontinuerligt med nya funktioner.

Hitta vägen och spara pengar

De senaste åren har Google lagt till många användbara funktioner i Google Maps, funktioner som framför allt gör det ännu enklare att hitta rätt. Livevisningen för fotgängare visar till exempel grafiska pilar på gator och vägar, talar om hur många meter det är till nästa kurva och vad nästa väg på rutten heter. Om du skulle råka tappa bort en kompis kan ni börja dela era platser med varandra och på så sätt se till att ni får ett meddelande i mobilerna när ni börjar närma er varandra. Det är oerhört praktiskt. Det är inte bara navigeringen som förbättras med uppdateringarna.

Det finns faktiskt pengar att spara tack vare en av appens senaste funktioner. Nu kan du nämligen få Google Maps att räkna ut den mest bränslesnåla rutten, anpassad efter just den typ av bränsle som din bil använder. Många av de senaste funktionerna för Google Maps fungerar bara med appen för iPhone och Android. Men du kan också använda karttjänsten på datorn, där du till exempel kan skapa en rutt när du ska ut och resa. Sedan kan rutten skickas till mobilen, så är du redo att ge dig iväg. Alla nya funktioner till Google Maps kommer helt automatiskt när appen uppdateras och kostar inte en krona.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.