För några månader sedan visste jag inte att det fanns hemsidor som kunde fungera som program på min dator. Ska jag vara riktigt ärlig såg jag inte heller vad det skulle vara bra för. Jag var skeptisk, då hemsidorna fungerade bra som de var – i webbläsaren. Det kunde inte bli bättre, var min åsikt. Det var dock innan jag testade första gången och upptäckte att det här var rent revolutionerande.

Den här revolutionen kallas av fackfolk för Progressive Web Apps, förkortat PWA. För enkelhetens skull nöjer vi oss med att kalla dem för webbappar i den här artikeln. Enkelt uttryckt är det hemsidor som kan installeras som ett program på din dator. Detta innebär en rad fördelar jämfört med vanliga hemsidor. Ett bra exempel är hemsidan Google Foto, som du kanske redan använder för att hantera familjens foton. Den kan du med några klick förvandla till ett program i Windows om du har Chrome eller nya Edge. Programmet kan öppnas med en genväg på skrivbordet, på Aktivitetsfältet eller i Start-menyn, precis som vilket program som helst.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.