I flera år har vi på PC-tidningen testat så kallade smarta hem-produkter, och den största utmaningen har alltid varit att det brukar saknas något som binder samman de olika produkterna. Det är besvärligt att öppna en app för att tända ljuset, en annan för att starta musiken och en tredje för att dra ner rullgardinerna.

Efter att vår svenska möbeljätte Ikea gav sig in på marknaden för app-styrda produkter 2017, har deras sortiment hela tiden ökat, och det kommer säkerligen att växa ännu mer. Redan nu går det att styra belysning, gardiner, musik och kontakter i ett och samma system, som är mycket mer lättanvänt än att behöva lära sig flera olika system. Samtidigt är Ikea kända för sina bruksanvisningar som alla kan förstå, vilket är en fördel när det handlar om smarta hem-prylar som kan vara tekniskt krångliga att installera.

Även priserna skiljer sig från många av konkurrenterna. Med Ikeas startpaket får du två vita lampor, en gateway att ansluta till routern samt en fjärrkontroll för 649 kronor. Konkurrenten Philips Hue tar ungefär 400 kronor mer för motsvarande utrustning – och då får du köpa exempelvis gardiner från en annan tillverkare och därmed använda en annan app. Detta är anledningen till att vi i den här artikeln har valt att köpa all nödvändig utrustning från Ikea och inte från exempelvis Philips, Luxaflex, Osram, Sonos eller någon av de andra tillverkarna av smarta hem-produkter. Det är helt enkelt smidigare och billigare – men kan ju givetvis bara rekommenderas om det fungerar.

Precis som anvisningarna för att montera Ikeas möbler är deras egen lättanvända app på begriplig svenska med enkla instruktioner. Som du kommer att läsa var dock installationen inte helt smärtfri.

Kvaliteten på Ikeas Trådfri-serie är överraskande bra. Konstruktionen och materialvalen är inte riktigt i nivå med exempelvis Philips Hue, men du får mycket för pengarna. Med startpaketet har du dessutom lagt grunden till ditt nya och smarta hem.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.