Routrar brukar vara ganska osynliga saker. Vi ställer dem nära platsen där den trådbundna internetanslutningen kommer in i huset. Sedan står de bara där och sköter sig själva och fördelar nätverkstrafiken i huset. Så är dock inte fallet med de sex bärbara routrar som vi har testat på följande sidor.

De är små och lätta att transportera, och istället för en kabel av fiber eller koppar använder de samma trådlösa dataanslutning till 4G- eller 5G-nätverket som mobiler för att komma åt internet. Det betyder även att routrarna kan placeras precis där du behöver dem. Några av dem som vi har med i testet har till och med inbyggt batteri, så att du blir helt oberoende av kablar och kan dela internetanslutning exempelvis i bilen.

Det är perfekt att använda den här typen av routrar på platser där det inte går att få en traditionell kabelanslutning, som i ett avlägset sommarhus eller en husvagn. Routern använder en teknik som först med 4G – och nu även 5G – har blivit ett användbart alternativ till en lite långsam kabelanslutning. Det enda du behöver utöver routern är ett simkort kopplat till ett dataabonnemang.

Du kan behöva prova simkortet i en mobil innan du köper en router, så att du vet att mobiltäckningen är tillräckligt bra för att använda routern. Om du är lite mer ambitiös när det gäller användningen av mobildata för att få internet kan vi rekommendera att du tittar i Testzonen på vår hemsida, där vi nyligen testade ett sublimt (och dyrt) meshset som med hjälp av en 5G-anslutning levererar internet till hela huset. Mesh är en speciell typ av nätverk med större räckvidd.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.