Mesh-nätverk är vår favoritlösning för att få det trådlösa nätverket att täcka hela huset. I ett mesh-nätverk finns en huvudrouter som är uppkopplad mot internet, vanligtvis med en nätverkskabel. Den ansluter sedan trådlöst till en eller flera extra enheter som kallas ”noder” eller ”satelliter” som placeras runtom i huset, där de ser till att öka nätverkstäckningen på bästa sätt.

Routern och satelliterna samarbetar sedan för att vidarebefordra nätverkstrafiken, vilket ger många fördelar jämfört med ett traditionellt nätverk som använder en enda router. Den utökade räckvidden är förstås den främsta förbättringen. Plötsligt kan du få kraftfull, trådlös täckning även i rum där du tidigare inte kunde få någon signal alls. Du kan också enkelt bygga ut ditt mesh-nätverk med fler satelliter så att du kan täcka hela ditt hus, oavsett hur stort det är.

Om en av satelliterna i ett mesh-nätverk stängs av kommer de andra att ta över, så att nätverket fortsätter fungera. De fyra olika mesh-nätverken som vi har testat på nästa uppslag är enkla att konfigurera och hantera, eftersom de styrs med en app i mobilen. Tre av dem använder den nya nätverksstandarden Wi-Fi 6E. Det fjärde skapar sitt trådlösa nätverk med hjälp av den lite äldre Wi-Fi 6-standarden, men det paketet har i gengäld ett annat äss i rockärmen:

Det kan nämligen förses med samma typ av SIM-kort som vi känner igen från mobilen. På så sätt kan nätverket koppla upp sig mot det mobila 5G-nätet och kommer ut på nätet helt utan nätverkskablar.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.