När Wi-Fi-signalen från routern blir för svag i något rum eller i en del av huset kan en strategiskt placerad repeater, eller nätverksförlängare på svenska, vara den enklaste lösningen.

De fyra enheter vi jämför i det här numret sätts direkt i ett ledigt vägguttag utan att det behövs några fler sladdar. Allt som krävs när de är på plats är ett tryck på WPS-knappen på routern respektive motsvarande knapp på nätverksförlängaren för att skapa kontakt mellan de båda. När det är klart tar nätverksförlängaren emot den trådlösa nätverkssignalen, förstärker den och skickar den sedan vidare. Det märks inte i nätverket att det är flera enheter som sänder nätverkssignaler. Hela nätverket fungerar som en enda enhet, precis som tidigare.

Vissa modeller har en ethernetport för anslutning till routern med en nätverkskabel. I hem där det är svårt att få täckning överallt kan det vara att föredra, men det kräver förstås att en kabel dras från routern till nätverksförlängaren.

Även om alla trådlösa enheter använder samma standarder och därför borde fungera med andra märken, är det bra om nätverksförlängaren kommer från samma tillverkare som routern. Vissa funktioner kan då fungera bättre och båda enheterna kan hanteras via samma app i mobilen.

Ett dyrare, men snabbare alternativ till att förlänga nätverket är att använda meshroutrar. Då måste dock routern ersättas och nätverket byggas upp på nytt med två eller tre meshenheter.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.