För en tid sedan fick vi ett mejl från en läsare som inte kunde förstå att hans trogna nätverksskrivare inte längre kunde koppla upp sig mot det trådlösa nätverket. Problemet hade uppstått efter att internetleverantören skickat honom en ny och snabbare router. Vi har fått liknande frågor från andra läsare i Fråga oss-forumet, och alla har det gemensamt att de äger trådlös utrustning som inte fungerar med ett nyare trådlöst nätverk.

Alla problem har samma förklaring: Nya routrar skickar nämligen ofta trafik i ett och samma nätverk som använder både 2,4- och 5 GHz-frekvenserna. Det kan orsaka problem för utrustning som bara fungerar med den ena av frekvenserna – 2,4 GHz.

Det handlar naturligtvis främst äldre utrustning som har tillverkats innan 5 GHz blev standard, men det kan faktiskt även omfatta helt nya komponenter till ditt nätverksuppkopplade hem.

Ny utrustning kör 2,4 GHz

Det betyder att det fortfarande går att köpa till exempel nätverkskameror och smart hem-utrustning som smarta strömbrytare och kontakter, som bara använder 2,4 GHz. Det beror på att mycket utrustning inte behöver de höga hastigheter som 5 GHz kan arbeta med, och eftersom 2,4 GHz har bättre räckvidd är det ofta en bättre och stabilare lösning att bygga in en 2,4 GHz-krets i utrustningen. Anledningen till att många nya routrar kombinerar de två nätverken i ett och samma namn är att det blir mer överskådligt.

Du behöver bara tänka på ett enda nätverksnamn, och routern ska fördela utrustningen på bästa frekvensen för respektive enhet. Det är dock inte alltid som routrarna klarar av att göra det optimalt och det är då det uppstår problem med att ansluta utrustning till nätverket.

Därför är lösningen på anslutningsproblemen att få routern att dela upp det samlade nätverket i två separata, som har olika namn som du lätt kan identifiera – till exempel ”mitt-net-2.4” och ”mitt-net-5”. Då kan du vara säker på att utrustning som bara fungerar med 2,4 GHz ansluts till ett dedikerat 2,4 GHz-nätverk, och mobiler och datorer som kan hantera ett 5 GHz-nätverk kopplar upp sig där hastigheten är som högst. Det innebär dock att du måste ansluta alla enheter igen när du har delat upp det.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.