Om du inte redan har gjort det kan det vara dags att uppgradera ditt trådlösa nätverk till Wi-Fi 6.

Det ger en markant förbättring jämfört med tidigare nätverksstandarder, och det kostar faktiskt inte längre en förmögenhet att köpa en ny och snabb Wi-Fi 6-router. När de första Wi-Fi 6-routrarna dök upp på marknaden kostade de tusentals kronor, men tre av routrarna i vårt test kostar faktiskt inte i närheten av det.

Det är routrar som kan hantera de flestas behov av nätverk i hemmet med hög hastighet på både den trådbundna och trådlösa anslutningen. För två år sedan fick standarderna för trådlösa nätverk nya och mer användarvänliga namn, och det var välbehövligt. Istället för att behöva komma ihåg skillnaderna mellan en massa kryptiska benämningar som IEEE 802.11n-2009, IEEE 802.11ac och IEEE 802.11ax behöver du bara veta att siffran efter ”Wi-Fi” ska vara så hög som möjligt – och att Wi-Fi 6 är den nyaste standarden i raden.

Wi-Fi 6 kan faktiskt redan nu ha smugit sig in i ditt hem även om din router använder en äldre standard. Om du nyligen har köpt en modern mobil, surfplatta, dator eller smart-tv är det en stor chans att de använder sig av Wi-Fi 6. Enheter med Wi-Fi 6 kan dock inte utnyttja den höga hastigheten om inte routern också körs med samma snabba standard. Wi-Fi 6-routrar kan dessutom hantera flera samtidiga anslutningar och det kan lätt bli en nödvändighet nu för tiden när allt fler apparater i hemmet behöver tillgång till nätverket för att fungera optimalt – eller ens fungera alls.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.