Tv:n i vardagsrummet ska kopplas till internet för att kunna visa strömmad film från någon filmtjänst. Har du en Apple TV eller någon liknande mediespelare ska också den anslutas till internet. Samma sak gäller Blu-rayspelare, larm, skrivare, hubbar för smarta prylar från till exempel Ikea och så vidare. Listan med internetanslutna prylar i våra hem bara växer.

Alla dessa enheter kräver framför allt stabila anslutningar, och ingenting är mer pålitligt och stabilt än en fast anslutning via kabel. Det vill säga att det går en nätverkskabel, även kallad Ethernetkabel, från var och en av dessa enheter till routern. Det säger sig självt att de fyra-fem nätverksportar som finns i en router inte räcker långt.

Lösningen är lika enkel som genial – skaffa en fördelardosa och ställ den där du behöver många fasta anslutningar. Nu kallas det inte fördelardosa på nätverksspråk, utan switch. Det är ett engelskt ord som betyder växel, vilket mycket väl beskriver vad det handlar om. En switch är en låda med en ingång för kabeln till routern, och flera utgångar till enheter som ska kopplas till routern. Switchen tar hand om nätverkstrafiken och ser till att rätt datapaket hamnar hos rätt enhet. Det är alltså en växel som ser till att trafiken i nätverket åker åt rätt håll.

Viktiga skillnader Det finns en del viktiga skillnader på de switchar som säljs i butikerna. Det viktigaste att tänka på är att de klarar olika hastigheter. I ett hushåll där det strömmas mycket film och spelas datorspel behövs det en snabb switch. En sådan switch ska klara hastigheter i nätverket på 1 000 mega­bit i sekunden. Titta därför noga efter att switchen du är intresserad av är märkt 10/100/1000. En annan viktig skillnad är hur många nätverksportar switchen har. Det är vanligt med fem portar, varav en går åt för anslutningen till routern. Till en femportarsswitch går det alltså att ansluta upp till fyra enheter. Nästa steg är åtta portar. Tänk på att portarna snabbt går åt, så köp inte en för liten router.

I den här artikeln går vi igenom grunderna för en switch och vad du ska tänka på när du bygger ut det fasta nätverket hemma. Vi ger också förslag på lämpliga switchar.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.