De flesta trådlösa nätverk sträcker sig långt utanför hemmts fyra väggar, och det gör naturligtvis även alla andra trådlösa nätverk i närheten. Det är därför som du kanske har upptäckt ett antal okända trådlösa nätverk när du vill ansluta din mobil, dator och andra nya enheter till ditt eget nätverk. Grannarnas trådlösa nätverk kan till exempel dyka upp i översikten när du söker efter ditt eget trådlösa nätverk med din dator, mobil eller surfplatta.

Hemmagjorda lösenord är osäkra

Det betyder samtidigt att obehöriga kan se ditt trådlösa nätverk även om de befinner sig på en offentlig plats. Om de kan ansluta och få tillgång till nätverket beror uteslutande på hur kraftfullt lösenord du har valt. På en modern router som levereras med ett fabriksgenererat lösenord som består av slumpmässiga tecken, bokstäver och siffror är det mycket osannolikt att någon obehörig får tillgång till ditt nätverk.

Om du däremot själv har valt ditt lösenord, och lösenordet kanske till och med innehåller information om var du bor eller om dig själv – som gatunamn och nummer – är det inte otänkbart att någon har skaffat sig tillgång utan lov. Du kanske i all välmening släppt in en vän eller granne som tillfälligt saknade internetuppkoppling, men hur vet du om personen fortfarande använder ditt nätverk och därmed eventuellt sänker din hastighet? Eller om de kanske i sin tur har delat med sig av lösenordet till ditt nätverk till sina egna bekanta?

Se vad som är anslutet

Med programmet O&O Lanytix kan du själv se vilka olika enheter som är anslutna till ditt trådlösa nätverk och därmed också potentiellt vem som är det. Programmet genomsöker hela nätverket och visar sedan vilka datorer, surfplattor, mobiler, skrivare, NAS och alla andra enheter som är anslutna till nätverket. På så sätt går det att upptäcka om obehöriga personer är anslutna till nätverket utan att du vet om det.

Om så är fallet, och du vill kasta ut dem, behöver du ändra lösenordet till ditt trådlösa nätverk. När du ändrar lösenord genererar routern en helt ny krypteringsnyckel, vilket resulterar i att alla anslutna enheter kopplas bort från nätverket. Du måste sedan logga in dina egna enheter igen med det nya lösenordet. Lanytix är ett portabelt program, vilket innebär att du kan köra det så snart du har hämtat det från Fördelszonen utan att första installera det. Programmet visar även information om IP-adresserna för anslutna prylar, vilket du behöver om du till exempel vill ändra inställningarna för din router, NAS eller nätverksskrivare.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.