Trådlösa nätverk är underbara när de fungerar som de ska och precis lika frustrerande när de trasslar – och som du kanske själv har råkat ut för kan det trassla både ofta och mycket. Vanliga problem är instabila anslutningar, så att enheter tappar kontakten med nätverket, eller att hastigheten pendlar oerhört mycket.

Problemen beror ofta på att det finns för mycket som stör nätverket. Eftersom det rör sig om radiovågor kan det till exempel handla om mikrovågsugnen i köket, element, akvarier, armering i betongväggar och andra trådlösa nätverk i närheten. Om du bor i en lägenhet är det inte ovanligt att det finns ett tiotal andra trådlösa nätverk inom din routers räckvidd som konkurrerar om luftrummet, och då blir det trångt för nätverkstrafiken.

Om du har problem med ett instabilt nätverk finns det två saker som du kan börja med. Först behöver du rent fysiskt placera routern på en så bra plats som möjligt och sedan konfigurera routern efter dina förutsättningar. Det handlar bland annat om att se till att nätverket använder så lite trafikerade frekvenser det kan för att undvika trängsel med andra nätverk. Du kan även styra routerns trafik så att de enheter som kräver mest tilldelas mest bandbredd. Vi hjälper dig genom dessa tre steg, så att du kan få ett bättre och stabilare trådlöst nätverk redan i dag.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.