Idag kan de flesta av oss beställa en ganska potent internetanslutning – men kanske får du inte riktigt vad du betalar för.

Om du misstänker att något är fel med internethastigheten kan du göra ett test av anslutningen till nätet och lära dig mer om hur snabb den uppkoppling du betalar för i själva verket är.

Webbtjänsten Speedtest.net har under flera år varit ett populärt verktyg för ändamålet och nu kan du även ladda ner programmet till datorn. Det är enkelt att mäta internethastigheten med Speedtest by Ookla, för med bara ett klick kan du kontrollera hur snabb din faktiska internethastighet är.

Programmet mäter först hur snabbt du kan hämta filer som program, videor och foton från nätet till datorn – alltså din nedladdningshastighet. Därefter mäts hur snabbt du kan skicka ut data på internet, till exempel lägga ett dokument i en molntjänst – det vill säga din uppladdningshastighet. Resultatet av testet är angivet i Mbps som står för megabit per sekund och ju högre Mbps desto bättre är uppkopplingen.

Om du till exempel har köpt en 100-megabit internetanslutning och mäter ett nedladdningsvärde på 100 Mbps får du det du betalar för. Speedtest-verktyget hämtar du gratis i Fördelszonen och du kan testa näthastigheten hur många gånger du vill. Det kan vara en god idé att testa i flera omgångar innan du drar någon slutsats, eftersom många faktorer påverkar resultatet.

Om du till exempel streamar Netflix eller liknande när du mäter hastigheten kan det resultera i markant lägre siffror än om du testar vid en tidpunkt då nätet inte används till annat. Programmet sparar varje test i en historik. Det är användbart, eftersom du enkelt kan se hur hastigheten har utvecklats. Om den uppmätta hastigheten inte stämmer överens med ditt abonnemang ska du kontakta din internetleverantör så att de kan hjälpa dig att hitta och åtgärda felet.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.