Det är nog inte många som tänker på hur hemmets internetanslutning används. Enheterna är anslutna till internetleverantörens router, antingen trådlöst eller med en kabel, och du är ansluten till internet. Eftersom det sällan finns förbrukningsgränser hos en internetuppkoppling hemma är det sällan nödvändigt att hålla ett öga på dataanvändningen.

Så kanske du tänker, men det kan ändå finnas goda skäl att hålla ett vakande öga på datorns dataförbrukning. Om du till exempel vet att du i stort sett bara använder datorn för att läsa och skriva e-post och besöka hemsidor, kan en hög månatlig dataförbrukning på exempelvis hundratals gigabyte tyda på att något är fel, med antingen anslutningen eller datorn. Det kan handla om att datorn blivit infekterad med malware, att ett program inte fungerar som det ska eller problem med Windows Update.

Se upp för ”fair use”-gränser

Även om en obegränsad mängd data är vanligast för abonnemang med fast uppkoppling, finns det fortfarande internetanslutningar där leverantören i villkoren skriver i det finstilta om en så kallad ”fair use”-gräns. Den är normalt på 1 000 gigabyte och innebär att om du hämtar mer än detta under en månad kan hastigheten reduceras och du lär också bli kontaktad av internetleverantören.

Det kan vara en god idé att hålla koll så att du inte överskrider den gränsen. Med hjälp av programmet NetWorx, som väntar på dig i Fördelszonen, kan du få en väldigt detaljerad inblick i din dataanvändning på datorn eller datorerna där du installerar programmet. Du kan se statistik över förbrukning per dag, vecka och månad och även kontrollera om din anslutning är så snabb som du kan förvänta dig. Du använder nog mer data än du tror, särskilt om du nyttjar en molntjänst som OneDrive eller Google Drive, eller tittar på strömningstjänster som Netflix eller liknande.

De kan hämta ganska mycket data. NetWorx kan bara visa statistik för den eller de datorer som programmet är installerat på. Du får alltså inte en samlad överblick över hela hemmets förbrukning med mobiler, surfplattor och datorer. Det är värt att komma ihåg när du utvärderar resultaten från programmet.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.