I vissa chattjänster är det en liten grön cirkel. På andra ställen står det bara ordet ”aktiv” eller ”online” bredvid ett namn. Detta är tecken på att någon är online och har en chattjänst eller app öppen och kan hjälpa dig att se om en person kan kommunicera vid skärmen eller inte. Eller snarare: Det var förmodligen det som var tanken med den lilla avslöjande indikatorn.

Men bara för att en person är online betyder det inte nödvändigtvis att han eller hon ser några meddelanden som du skickar, utan bara att personen använder samma app eller samma program som du. Även om det kanske var tanken, så är det inte nödvändigtvis en inbjudan till ett samtal bara för att en person är online. Det kan vara synnerligen störande när någon söker kontakt via Messenger bara för att man öppnar Facebook, eller att det börjar dyka upp meddelanden i Google Chat när man bara vill kontrollera inkorgen. När vi använder Facebook och Gmail är det nämligen inte alltid i syfte att chatta, som det till exempel är i chattjänster som WhatsApp och WeChat.

Ofta är det ju bara för att läsa nyheter eller kolla om det har kommit mejl som vi loggar in på Facebook eller Gmail. För undertecknad är det nästan förknippat med en obehagskänsla att andra kan hålla ett öga på när jag är aktiv i sociala medier, eftersom det dyker upp en indikator vid mitt namn på kontaktlistan i chattsektionen.

Dölj att du är aktiv

Lösningen är att dölja din onlinestatus. Det är väldigt enkelt att göra i både Facebook och Gmail och du kan fortfarande skriva med andra även om du har dolt att du är online. Den enda skillnaden är helt enkelt att andra människor inte kan se när du är aktiv. Genom att dölja din onlinestatus undviker du också missförstånd där en person tror att du ignorerar honom eller henne eftersom du inte svarar på ett meddelande, trots att hen ser att du är online. Istället kan du välja att stå som ”offline” och svara när du tycker att du har tid.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.