Året är 1982. Ronald Reagan är president i USA. Commodore 64 har precis lanserats. Folk strömmar till biograferna för att titta på Steven Spielbergs E.T.

Den kanske största nyheten av alla är däremot något helt annat. För första gången var det möjligt att ringa ett samtal med en mobiltelefon helt utan sladdar, som en vittnesbörd om den totala telefonfriheten. I varje fall början på den. 1982 öppnades NMT, eller Nordiskt mobiltelefonisystem, som täckte de fyra nordiska länderna och gjorde det möjligt att ringa till och från en mobiltelefon.

Med dagens mått mätt var det kanske inte så mycket till frihet över den tidens mobiltelefoner eftersom både vikten och prislappen var enorm. Dancall 7000, en av de första mobiltelefonerna på marknaden, vägde exempelvis sju kilo och kostade runt 60 000 kronor i dagens värde.

Svar på dina frågor NMT kallas nu för tiden även 1G, det vill säga första generationens mobila nätverk. Vi snabbspolar till 2021 och telebolagen arbetar för högtryck med att öppna upp 5G, femte generationens mobila nätverk med högre hastighet och större möjligheter än någonsin tidigare. Detta leder förstås till mängder av frågor, som vad 5G kommer att innebära för dig och din vardag. Hur får man tag på det? Behöver du investera i ny utrustning? Hur fungerar 5G och är det verkligen så farligt som vissa människor påstår? Det är frågor som vi kommer att ta upp i den här artikeln, så att du förhoppningsvis får svar på alla dina frågor kring den pågående 5G-revolutionen.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.