När du har lagt tid och energi på en bra hemsida är det jättetråkigt om andra inte hittar den. De flesta människor hittar nya hemsidor via Google. Vill du gärna ha din hemsida placerad långt upp bland sökresultaten, där de flesta klickar, så krävs det lite arbete utöver att bara göra en bra sida. Den typen av arbete kallas för SEO, vilket står för ”search engine optimization” eller sökmotoroptimering på svenska. Det handlar helt enkelt om att optimera din hemsida så att Google visar den högt bland alla de andra sökresultat som din hemsida konkurrerar med.

Därför arbetar exempelvis företag mycket systematiskt och professionellt med SEO, eftersom det finns många besökare och därmed mycket pengar att tjäna genom att ha en hemsida högt upp bland sökresultaten. Det är nämligen bara bland de sidor som visas först som de allra flesta besökare klickar när de söker efter något.

Google straffar tunga sidor Men du behöver inte vara ett stort företag för att utföra SEO-optimering, alla kan göra det. I den här artikeln ger vi dig en handfull goda råd och verktyg för hur du optimerar din hemsida så att den hamnar högre upp i Googles sökresultat. Det gäller oavsett om du har en hemsida om din hobby, en liten butik eller kanske en förening eller klubb som gärna vill locka till sig fler besökare och nya medlemmar.

Det är bland annat viktigt att din hemsida inte tar för lång tid att läsa in. Den blir till exempel långsam om du har väldigt mycket innehåll på en sida, och kanske har många högupplösta bilder. Sådant straffar Google rejält eftersom många användare är otåliga och vill ha snabba resultat. Det är också viktigt att sidan visas bra på en mobil, för allt mer trafik kommer idag från mobiltelefoner och surfplattor i stället för bärbara och stationära datorer. 

Men: Det finns inget bombsäkert sätt att få upp en hemsida bland Googles resultat. Hundratals komplicerade algoritmer och tekniska aspekter spelar in när Google rankar hemsidor – och de flesta känner bara Google själva till. Därför blir du heller aldrig riktigt färdig med att optimera din hemsida, för den ska uppdateras löpande.

Följer du de råd och tips vi ger på kommande sidor har du dock redan kommit långt i arbetet med att få din hemsida till toppen bland Googles sökresultat.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.