”Du har vunnit en resa!” – ”Köp den här mobilen från Samsung med 70 % rabatt!” – ”Grattis, här är dina 1 304 bitcoins, lös in dem redan idag.” Om ett mejl i inkorgen låter för bra för att vara sant är det förmodligen skräppost.

Alla meddelandena som utlovar guld och gröna skogar är inte bara irriterande – de kan vara direkt skadliga. Det är nämligen inte alltid bara oombedd reklam som hamnar i inkorgen. Spam kan också vara phishing, där avsändaren försöker komma åt din information, dina konton eller till och med datorn.

Oavsett om det handlar om reklam eller nätfiske är målet med den här artikeln detsamma: att sätta upp ett staket runt din inkorg så att du bara får de e-postmeddelanden du vill ha och verkligen har nytta av.

Så kan skräppost undvikas

På så sätt undviker du att bli lockad att köpa något du egentligen kanske inte vill ha – eller att lämna ut din information. Samtidigt behöver du inte spendera tid på att rensa ut och städa upp i inkorgen, eftersom det blir färre störande e-postmeddelanden att radera.

Den goda nyheten när det gäller spam är nämligen att det går att undvika. Den inte riktigt lika goda nyheten är att det inte går att göra det genom att bara klicka på en knapp, särskilt inte om du redan får mycket skräppost i inkorgen. Lösningen handlar om lika delar förebyggande och behandling. Om du får väldigt mycket skräppost har det förmodligen något att göra med hur du agerar när du är ute på internet.

Om du till exempel ofta delar med dig av din e-postadress till höger och vänster, och om den är fritt tillgänglig på nätet, är det mer troligt att du får mycket spam. Om du anmäler dig till många tävlingar, deltar i undersökningar och liknande riskerar du också att din e-post hamnar på fel ställe och att du börjar få skräppost i inkorgen. Men det finns hjälp att få. I den här artikeln visar vi hur du får bra e-postvanor så att du undviker skräppost, men också hur du rensar upp så att inkorgen blir överskådlig.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.