Det finns många e-posttjänster som kan användas i en webbläsare, till exempel Gmail och Hotmail. Dessa tjänster, som går under namnet webbmail, fungerar genom att du besöker tjänstens hemsida och loggar in. Det gör att du när och var som helst kan kontrollera inkorgen från valfri dator, så länge den har internetanslutning.

Många av oss har dock flera e-postadresser, där ett konto kan vara för enkätundersökningar och tävlingar, ett annat är privat och så vidare. I en del fall är mejladresserna till och med fördelade över flera mejltjänster, till exempel både ett Microsoft- och ett Google-konto. Det kan snabbt bli förvirrande att hålla reda på alla mejladresser och inkorgar – för vilken av adresserna var det nu som användes för att ta emot alla olika nyhetsbrev och vilken innehåller alla lösenorden till streamingtjänsterna?

Det problemet undviker du genom att använda Thunderbird, som är en e-postklient till datorn. Programmet ser nämligen till att alla dina mejl finns samlade på ett ställe, så att du alltid har överblick över alla inkorgar, oavsett e-posttjänst.

Gratis och utmärkt mejlprogram

Med Thunderbird slipper du först och främst gå vilse bland de olika mejlleverantörens hemsidor varje gång du vill kolla mejlen. Det är dessutom fullspäckat med spännande funktioner och inställningar, och det gäller inte bara när du behöver läsa mejl. Med Thunderbird kan du nämligen också skriva och skicka mejl utan att öppna webbläsaren. Programmet ligger och väntar på dig i Fördelszonen. Innan du startar är det viktigt att komma ihåg att Thunderbird inte är en e-posttjänst.

Du måste alltså ha minst en e-postadress, hos exempelvis Google eller Microsoft, som du lägger till i Thunderbird för att kunna använda programmet. Du lägger till fler e-postadresser genom att mata in dina inloggningsuppgifter och därefter konfigurera vissa inställningar. Det kan kanske verka lite komplicerat vid första anblicken, men installationen är snabbt avklarad och programmet förklarar exakt vilken information som behövs. På Thunderbirds hemsida finns det dessutom olika guider som beskriver hur man matar in serverinformation för flera e-posttjänster om det trots allt skulle krångla.

Lägg till fler mejladresser

Du behöver inte begränsa dig till två eller tre mejladresser till Thunderbird. Det kan nämligen hantera otroligt många mejladresser. Utvecklarna bakom programmet skriver själva att en användare har lyckats få Thunderbird att fungera med 150 mejlkonton.

Du kan alltså samla och organisera alla dina olika mejladresser på ett och samma ställe på datorn, oavsett var de befinner sig på internet. När du lägger till nya mejladresser organiseras inkorgarna i en översikt till vänster i programfönstret, medan öppnade mejl visas i en läsruta längst ned. Det kan verka lite förvirrande, men det är lyckligtvis inte speciellt svårt att anpassa programmet så som du vill ha det. Läsarfönstret kan till exempel flyttas ut till höger, och du kan också anpassa hur mapparna visas i översikten till vänster

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.