Gammal e-post kan innehålla mycket värdefull information. Här kan finnas allt från beställningar och fakturor till kvitton, korrespondens, inloggningsuppgifter till olika konton och mycket annat. Därför kan en säkerhetskopia av inkorgen ­vara bra om man vill vara ­säker på att ingen viktig e-post försvinner. Även om webbtjänster som Outlook och Gmail har hög säkerhet kan det kännas tryggt att spara kopior av breven hemma. Alla onlinetjänster kan åtminstone i teorin hackas. Genom att ta regelbundna säkerhetskopior försäkrar du dig om att inget försvinner. 

Arkivera e-post i datorn Vi har hittat ett tyskt program som är enkelt att använda och som helt enkelt kopierar alla brev som finns i en inkorg. Programmet ligger i Fördelszonen och det är gratis att använda för enskilt bruk.

Programmet heter MailStore Home och namnet beskriver vad det handlar om – att förvara e-post hemma. Programmet kan hantera såväl onelinetjänster som Gmail och Out-look som e-postkontot du har hos din internetleverantör. Programmet loggar helt enkelt in på kontot och kopierar breven. Originalen ligger kvar orörda, medan kopiorna sparas på hårddisken i din dator.

Om det lediga utrymmet på din hårddisk börjar tryta kan e-posten lika gärna sparas på en annan enhet, till exempel en extern hårddisk eller ett usb-minne. Fördelarna med det är att e-postarkiven inte tar upp plats från andra program och att du kan förvara den externa enheten på ett säkert ställe.

Mailstore Home kan säkerhetskopiera alla dina e-postkonton. Även om du har många konton är det enkelt att hitta bland kopiorna. Dels sparas varje e-postkonto för sig, även om allt hamnar i samma arkiv, dels finns det en väl utvecklad sökfunktion i programmet. Den söker tvärs över alla e-postkonton och hittar alla mejl som innehåller sökordet. Är det samlade arkivet stort kan sökningen snävas in att till exempel gälla vissa datum.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.