Man kan inte påstå att Microsoft någonsin har varit nostalgiska när det gäller de inbyggda programmen i Windows - och definitivt inte när det gäller e-postprogram. Kanske minns du det populära Outlook Express, som företaget bestämde sig för att lägga ner när det var som mest populärt? Senare, när många av oss hade flyttat all vår e-post till efterföljaren Windows Live Mail, beslutade företaget att pensionera detta utmärkta program. Under många år hette ersättaren Windows Mail och nu senast E-post, men snart är det slut med det också.

Nya Outlook tar över

Microsoft har meddelat att E-post kommer att plockas bort från alla Windows-datorer år 2024. Somliga användare har redan fått frågan om att byta till det nya programmet. Ersättaren heter Outlook – eller ”The New Outlook”, som Microsoft också kallar det. Med andra ord samma namn som både det stora mejlprogrammet i de gamla Officepaketen och som Microsofts eposttjänst.

Det senare är inte någon slump. Nya Outlook-programmet är nämligen vad som kallas för en webbapp som visar innehåll från webbplatsen outlook.com. Tyvärr betyder det bland annat att programmet inte kommer att fungera om din internetanslutning ligger nere – vilket innebär att du inte längre kan skriva och läsa mejl om du åker hemifrån med bärbara datorn utan att ha tillgång till en mobil internetanslutning.

Enkel tillgång till andra tjänster

Med nya Outlook får du snabbt och enkelt tillgång till fler av Microsofts onlinetjänster som OneDrive och kontorsprogrammen i Microsoft 365. Det är förstås ett smart drag av Microsoft eftersom de kan passa på att sälja en del abonnemang, men det kan också vara en trevlig nyhet för dig som redan använder andra av företagets onlinetjänster. Även om du föredrar Googles tjänster kan du lägga till ditt Gmail-konto i nya Outlook-programmet i Windows.

Enkelt att börja använda

Om du fram tills nu har använt E-post, kommer Outlook föreslå att du lägger till samma mejladress i det nya programmet när du startar det första gången. Om du använder ett annat Microsoft-konto för att logga in i Windows, kommer detta konto också att föreslås. Dessutom kan du lägga till din mejl från de stora mejlleverantörerna som Gmail, Yahoo och iCloud.

Det fungerar även att lägga till vanliga konton från din internetleverantör.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.