Googles mejltjänst Gmail lanserades 2004 i en begränsad betaversion som bara ett fåtal använde. Sedan dess har Gmail utvecklats enormt, och idag har tjänsten fler än en och en halv miljard användare världen över. Om du är en av dessa Gmail-användare har du kanske tänkt på att tjänstens utseende inte förändrats särskilt mycket de senaste åren. De senaste månaderna har det däremot kommit en uppdatering som ger Gmail ett nytt och fräscht utseende, och som dessutom lägger till en rad nya funktioner i mejltjänsten.

Du kanske redan har märkt att din Gmail ser annorlunda ut, eftersom det nya utseendet kan ha aktiverats automatiskt hos vissa användare. Andra måste själva byta vy innan ändringarna verkställs. När det nya utseendet är aktiverat kommer du snabbt upptäcka att allt inte är som det brukar: Visuellt har Gmail fått en gråaktig bakgrund, och istället för det röda skimmer som brukar prägla Gmail är nu blått den dominerande färgen.

Det handlar dock inte bara om visuella ändringar. Nya Gmail fungerar också en aning annorlunda och har även fått en rad nya funktioner.

Ny översikt med genvägar

Den största förändringen i Gmail är en ny meny placerad på vänster sida som innehåller genvägar till en rad Google-appar. Google har nämligen velat öka samspelet mellan Gmail och övriga kommunikationstjänster, så att allt finns samlat på ett ställe. Översikten med tjänster omfattar först och främst själva Gmail, där du läser och skriver mejl. Här finns en genväg till Google Chat, som är Googles chattprogram där du kan kommunicera direkt med dina kontakter.

Dessutom erbjuder den nya menyn en genväg till videochattjänsten Google Meet, där du enkelt kan hålla videomöten med vänner, familj och kollegor. Slutligen kan du nu även öppna Spaces, en tjänst som är skapad för grupparbeten i gemensamma samtal direkt från översikten i Gmail. Den här översikten kan anpassas och du kan till exempel ta bort några av genvägarna om du inte vill ha dem på menyn. Vi visar hur du gör och hur du byter till det nya utseendet i Gmail, om det inte redan har aktiverats automatiskt på ditt konto.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.