Föredrar du att läsa och skriva e-post i ett riktigt mejlprogram på datorn? Har du använt E-post, Windows inbyggda program för ändamålet, kommer du snart att behöva byta till något annat. Under år 2024 kommer Microsoft nämligen att låta Windows inbyggda mejlprogram gå i pension och ersätta det med ett nytt program som heter Outlook. Om du har använt Windows under ett antal år kanske den här nyheten påminner dig om tidigare beslut som Microsoft har fattat om Windows alla olika mejlprogram.

Under årens lopp har företaget med jämna mellanrum lanserat och lagt ner en rad olika mejlprogram – ofta till mer eller mindre stor frustration för användarna. Windows första mejlprogram hette Microsoft Internet Mail and News. Det uppgraderades och bytte namn till Outlook Express, och det blev ett av de mest populära mejlprogrammen genom tiderna. Det ersattes år 2005 av Windows Mail, och bara två år senare började det nya Windows Live Mail att knuffa ner Windows Mail från tronen.

När Windows 7 lanserades 2009 tvingades de sista användarna över till Windows Live Mail. I samband med lanseringen av Windows 10 beslutade sig Microsoft för att slopa Windows Live Mail och alla andra Live-tjänster. Nu blev det Windows Mail igen, och senare bara E-post. Det är detta mejlprogram, som är en integrerad del av Windows 10 och 11, som snart kommer att ersättas av det nya Outlook, som du kan läsa mer om i den här artikeln.

Microsoft vill att du ersätter E-post med nya Outlook, eftersom företaget då kan kombinera mejlhanteringen med fler av sina tjänster som kontorspaketet Microsoft 365 och OneDrive som är företagets molnlagring. Därför har erbjudandet att byta till Outlook börjat dyka upp på datorer med det befintliga E-post-programmet. Men är Outlook det mest självklara valet nu när du själv kan välja datorns nästa mejlprogram?

Det kommer vi att titta närmare på här. Vi har testat fyra gratis mejlprogram som du kan installera på din dator redan idag. Läs mer om vad de erbjuder samt för- och nackdelar med de olika alternativen innan du bestämmer dig för vilket program som passar bäst för dig.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.