När PTS den 10 januari i år äntligen kunde genomföra auktionen för de frekvensband som ska användas i de svenska 5G-näten, var det inte bara goda nyheter för tekniknördar, företag och telebolag. Det är faktiskt lika bra nyheter för oss vanliga konsumenter som har internet hemma. 5G är nämligen så snabbt att det är ett reellt alternativ som internetanslutning hemma. Även om det dras fiber som aldrig förr i Sverige lär det vara omöjligt att förse alla svenska hushåll med bredband via den tekniken. Och när kopparkablarna tas bort på många ställen återstår internet via det mobila bredbandet. Det fungerar visserligen redan i dag via 4G-näten, men det kommer inte i närheten av de hastigheter som går att få med fiber. 5G däremot, är ett annat väsen.

Med det sagt har 5G-utbyggnaden knappt kommit i gång ännu. Telebolagen har visserligen fått sina frekvensband, men det dröjer innan det går att prata om någon form av 5G-täckning utanför storstäderna och längs de stora riksvägarna. Dessutom är tekniken i sin linda och de kommande åren lär 5G-näten inte bara byggas ut, utan även uppgraderas för att bli ännu snabbare. 5G har sådan potential att det är svårt att veta vad detta teknikskifte kan leda till. Det är som med internet: När det blev allmänt tillgängligt i mitten av 90-talet var det ingen som kunde förutsäga det internet vi har i dag. Faktum är att 5G kan innebära en lika stor revolution som internet.

Vi vill i alla fall ta reda på om det redan i dag går att använda 5G som hemmets primära internetanslutning.

Vårt test av internet via 5G Vi har använt ett mobilt bredbandsabonnemang från en av de stora svenska teleoperatörerna, vars alla mobilabonnemang är förberedda för 5G. Priset för ett abonnemang med obegränsad surfmängd är 529 kronor. Här finns det förstås många alternativ, men priserna är ungefär desamma hos alla operatörerna.

För att vi ska kunna testa 5G hemma behöver vi en 5G-router för mobilt bredband. Vi använder Netgears router Nighthawk M5, som kostar 9 000 kronor. I routern sätter vi simkortet på samma sätt som i en mobiltelefon.

Vi hoppas att resultatet är ett trådlöst nätverk av samma kvalitet och med samma funktion som vårt normala Wi-Fi, kanske till och med lite bättre. För att testa internetanslutningen använder vi den på precis samma sätt som vanligt med hushållets alla apparater anslutna. Vi har mätt hastigheter och eventuella fördröjningar som stör uppkopplingen till internet. Den så kallade pingtiden, det vill säga fördröjningen från det att du klickar på något till att resultatet visas på skärmen, är nämligen ett vanligt problem med mobila internetanslutningar.

Här kan du läsa om våra upplevelser, från att simkortet sätts i routern tills att vi gör det vi brukar göra på internet. Vi vill visa om en 5G-anslutning till internet fungerar lika bra som dagens fasta internetabonnemang.

Att använda 5G 5G är fortfarande i ett mycket tidigt stadium och bjuder ännu så länge varken på anmärkningsvärda hastigheter eller god täckning. Faktum är dock att det i vårt test fungerar ganska bra som ett alternativ till den vanliga internetuppkopplingen. Den som däremot förväntar sig att allt som utlovas av 5G-tekniken ska infrias lär bli besviken. 5G är så nytt att det bara finns på några få ställen och inte ens där är täckningen särskilt bra. Det var först i mitten av januari i år som Post- och telestyrelsens auktion av 5G-frekvenser genomfördes efter förseningar och nu är det upp till marknadens aktörer att påbörja utbyggnaden av det svenska 5G-nätet på allvar.

Hastigheterna varierar kraftigt Under testerna av 5G-uppkopplingen varierar internethastigheterna kraftigt, från 4-5 megabit i sekunden upp till omkring 100 megabit per sekund. Det verkar mer eller mindre godtyckligt när vi lyckas nå den högsta hastigheten och det är värt att notera att det går att få dessa hastigheter redan i dag i 4G-nätet.

Fördröjningar I vårt testhus är vi vana vid att surfa på internet via kabel-tv-nätet och hastigheten är alltid stadig och densamma oavsett hur många vi är som använder nätverket. Så är det inte med 5G. Även om kapaciteten är högre än med 4G är uppkopplingen fortfarande känslig för hur många andra enheter som är anslutna till samma mast samtidigt. Därför kan man nästan räkna med att hastigheterna går upp framåt natten när få andra är vakna. Dagtid är situationen en helt annan.

Vi har använt appen Speedtest för att mäta hastigheten till internet och de så kallade pingtiderna, det vill ­säga fördröjningen från det att vi klickar på en länk till det att webbsidan är öppnad i webbläsaren. Ju kortare pingtider, desto bättre. Med 5G-anslutningen får vi pingtider på runt 25 millisekunder, medan motsvarande mätningar via den fasta internetanslutningen ger tider ned mot 7 millisekunder. Detta är dock något som inte märks särskilt mycket under vardagligt surfande. Det kan däremot ha stor betydelse för den som spelar spel och behöver de snabba reaktionstiderna som leder till att man vinner i spelen.

Routerns placering är viktig Eftersom vi använder en 5G-router till våra tester är det lätt att flytta runt routern i testhuset för att leta upp bästa möjliga täckning. Som alltid varierar täckningen väldigt mycket på olika platser inomhus. Det har många orsaker, men i grunden handlar det alltid om att ju friare vägen är mot telemasten, desto bättre blir signalen. Längre in i ett hus störs signalen av många väggar och möbler, medan den blir bättre nära ett fönster och kanske åt det håll där den lokala telemasten är. Lite överraskande fick vi bättre signal på undervåningen i vårt testhus än en trappa upp. Men ju närmare ett fönster vi ställer routern, desto starkare blir signalen.

Kan vara det bästa alternativet Våra tester har utförts i Sveriges största stad där det på vissa platser finns 5G-täckning redan i dag. Men inte ens här är 5G ett verkligt alternativ ännu. Täckningsgraden är alldeles för liten, men detta kommer förstås att ändras ju längre 5G-utbyggnaden fortskrider.

Hur det kommer att se ut i mer glesbefolkade delar av vårt vackra land är i högsta grad oklart. Många ute i landet på mindre orter klagar redan i dag på att mobiltäckningen är dålig. Vi kan bara hoppas att 5G-näten blir något för alla.

De tester vi har gjort visar hur som helst att 5G av i dag inte kan konkurrera ut en fast internetanslutning, men ­tekniken har potential att ge snabba internetanslutningar i fiberklass och då vara ett reelt alternativ.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.