När Google Översätt såg dagens ljus år 2008 var det närmast något av en revolution. På bara några sekunder kunde Google ta den text du skrev in på hemsidan och översätta den till nästan vilket språk som helst. Idag är många av funktionerna i Google Översätt en självklarhet för de flesta av oss. Till exempel får du ofta frågan om du vill ha en webbplats översatt om den är på något främmande språk.

Klickar du på ”ja” översätter Googles översättningsverktyg på några ögonblick även ganska stora hemsidor, så att du kan läsa dem på ditt språk. På samma sätt har det blivit en självklarhet att använda Google Översätt på datorn eller mobilen för att översätta ord, fraser och hela stycken. Det är helt enkelt snabbare och bekvämare än att leta upp ordet i en gammaldags ordbok efter mycket bläddrande.

Men även om många av oss använder Google Översätt ofta är det inte alla som känner till alla praktiska funktioner som gömmer sig i verktyget. Inte minst mobilversionen har många funktioner som är extremt användbara.

Översätt alla texter

Det går till exempel att använda mobilens kamera för att översätta text direkt på mobilens skärm. Du öppnar bara Google Översätt och riktar kameran mot det du vill översätta. Det kan vara en meny eller en museiguide med information om utställningen du tittar på. Först ser du originaltexten, men på ett ögonblick översätts texten och visas på svenska (eller det språk du väljer) ovanpå den ursprungliga texten.

Att ha en översättningsmanick som kan läsa och dechiffrera alla språk du pekar på är övertygande och känns väldigt futuristiskt. I den här artikeln har vi listat tre av de bästa funktionerna i Google Översätt. Två av dem finns i appen för mobilen, medan den tredje finns i webbläsarversionen för datorn. Google Översätt är gratis och finns för både iPhone och Android. Appen hämtas där du brukar hämta appar.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.