Häromdagen skulle jag få gjort lite VVS-arbete. Det var inne i en vägg, väl dolt bakom några MDF-skivor, och utrymmet var ganska trångt. Inne i väggen kunde jag känna skarvarna, men det var svårt att komma åt att fotografera dem så att jag kunde visa dem för rörmokaren som skulle göra jobbet.

I gengäld kunde jag spela in en video som gjorde det lättare att förstå hur rören satt i förhållande till varandra och till väggen. ”Utmärkt”, tänkte jag. ”Då skickar jag videon till honom istället.” Det uppstod dock ett problem när jag skulle skicka videon. Trots att den bara var 41 sekunder fyllde den 249 megabyte när jag skulle skicka den. Med andra ord mycket mer än de 25 megabyte som Gmail tillåter att man skickar i mejl. Dags att tänka kreativt, för jag ville inte krångla till det för rörmokaren med exempelvis en länk eller något annat där han skulle behöva använda sin dator, registrera sig som användare eller liknande för att hämta videon.

Smart verktyg löser problemet

Då började jag leta efter ett program som kunde komprimera videon. Då hittade jag ett oerhört praktiskt webbverktyg som inte bara komprimerar videon, utan där du också kan välja hur stor filen ska bli. På så sätt bestämmer du alltså själv graden av komprimering. Ju mindre filstorlek, desto sämre blir kvaliteten på videon – antalet pixlar minskar och färgerna börjar flyta ihop när komprimeringen blir alltför stor.

Jag provade att ladda upp min 249 megabyte stora fil till verktyget och angav att jag ville att den skulle vara 15 megabyte. Det tog ungefär två minuter, sedan hade jag en video som fyllde 14,9 megabyte. När jag öppnade den och tittade på filmen blev jag positivt överraskad: Det fanns en liten skillnad i kvalitet, men inget man lade märke till och inget som hade någon betydelse för om rörmokaren kunde förstå konstruktionen i min vägg. På skoj provade jag att ställa in storleken på 1 megayte.

Då gick det snett. Videon var nästan helt oigenkännlig då allt förvandlades till ett kladdigt färgkaos. Så man kan gå för långt. Om du däremot bara vill minska storleken på en video en aning, så att den blir enklare att dela, då är verktyget helt perfekt.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.