VLC Media Player är ett program för att spela upp film och musik. Det baseras på öppen källkod och är därmed gratis att använda.

Vi har skrivit om VLC många gånger och det är något av ett standardprogram för att spela upp film- och musikfiler. Men VLC är inte bara ett simpelt uppspelningsprogram som klarar många filformat och som är enkelt att använda, en titt bland programmets menyer avslöjar att det också innehåller många spännande funktioner för att till exempel spela in små klipp ur en film eller låt och spara dem som nya filer på hårddisken. VLC kan även konvertera filer mellan olika format och spela upp videoklipp som ligger på internet.

Det går också att ändra på befintliga filmer och ljud eftersom programmet innehåller ljud- och videoeffekter som i realtid till exempel kan göra en film i färg till svartvit eller en röst ljusare. Du kan även lätta upp mörka filmklipp – det finns mycket att experimentera med.

VLC gör inget väsen av de här funktionerna, som nästan är dolda i programmet. Det är synd eftersom det faktiskt går att använda dem till snabb och enkel videobehandling.

I den här artikeln tar vi upp några av de möjligheter som finns, men framför allt visar vi var funktionerna finns, så att du kan prova dem själv.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.