Du har kommit hem från bröllopet och tittar igenom mobilens bilder av brudparet. En av bilderna är helt perfekt, kanske det bästa porträttfoto du har tagit i din karriär som mobilfotograf. Både bruden och brudgummen ler samtidigt med hela ansiktet.

I bakgrunden syns havet och strålande sommarsol. Det är nästan för bra för att vara sant, och du ser redan fram emot att visa upp ditt digitala bildspel för det lyckliga brudparet. Men då ser du det: Längre bort i strandkanten står det en blekfet, medelålders man som förvillat sig ner till vattnet, där han försiktigt doppar tårna i det stora havet. ”Varifrån kom han?”

Han tar visserligen inte stor plats på bröllopsbilden, och det kan väl tänkas att ingen annan än du kommer att upptäcka honom. Men nu när du har sett honom är det omöjligt att missa. Han täcker nästan allt i din upplevelse av bilden.

Photoshop med Snapseed

Lösningen är lika enkel som den är uppenbar. Han måste försvinna. Du behöver dock inte använda Photoshop-programmet från Adobe, som i skrivande stund kostar cirka 240 kronor. Varje månad!

Det är nog mer än de flesta är villiga att betala för att ta bort ett vilsekommet strandlejon eller två. Det behövs inte heller. Appen Snapseed, som utvecklats av Google, klarar nämligen uppgiften på ett alldeles utmärkt sätt. I appen kan du zooma in på det oönskade objektet i bilden.

Oavsett om det är en strandturist eller en högspänningsledning på en vacker naturbild kan du nu ta bort elementet genom att gnugga med fingret över det. Även lite för synliga fräknar eller finnar på porträttbilder kan trollas bort med appens smarta funktion som heter Korrigering.

Bakgrunden tar över

Nu kanske du funderar över vad som händer när du smetar ut elementet? Det är här som Googles erfarenhet av artificiell intelligens kommer in i bilden. Appen kan nämligen utifrån färgerna på den övriga bakgrunden gissa vilka färger som ska ersätta det som du vill ta bort.

Det ligger i sakens natur att det fungerar bäst på bilder som har någorlunda jämn bakgrund, till exempel naturbilder, men även med stadsmotiv är appen är ofta förvånansvärt bra på att gissa vilka färger som behöver ersätta den oönskade detaljen. Det otränade ögat lär inte upptäcka att det har skett en förändring jämfört med originalet. Snapseed har en mängd andra verktyg för fotoredigering, men bara borttagningen av oönskade personer, djur och skönhetsfläckar räcker för att rädda de mest synliga felen i dina bilder.

Appen fungerar oavsett om du har en iPhone eller en mobil med operativsystemet Android.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.